KRISTIANSAND: — Vi stenger ned virksomheten på Sørlandet. Sånn sett kan man si at vekterstreiken har vært vellykket for dem som streiker, men først og fremst rammer den tredjepart som er våre kunder. I tillegg rammes en fjerdepart som er publikum som nå vil merke at minibanker går tomme. Det er forferdelig kjedelig, sier administrerende direktør i Loomis Norge, Steve Gilberg, til Fædrelandsvennen.

Loomis Norge driver to virksomheter i Kristiansand. Den ene delen er tellesentralen som er en distribusjonskanal for kontanter til butikker, banker og andre næringskunder. Den andre virksomheten er transport av kontanter til kunder.Når tellesentralen ble besluttet stengt mandag kveld, førte det også til at transporten av kontanter stoppet opp.

Kontantene stopper opp

— Tellesentralen er som en dynamo som sikrer at kontanter er i omløp. Når virksomheten stopper opp, så blir kontantene der de er, om det er i lommene til folk er i kassaappartene i butikkene, sier Gilberg.

Han sier det ble gjort en storinnsats for å fylle opp minibanker med kontanter på fredag i forrige uke, og at mange banker etterfylte med kontanter i går.

Minibanker tømmes

— Men allerede torsdag og fredag denne uken vil folk oppleve at minibankene lyser rødt. Unngår vi at folk begynner å hamstre kontanter, så kan problemet bli utsatt til lørdag. Men ikke særlig lenger, sier Gilberg.I Kristiansand ble de siste pengetransportene gjennomført mandag kveld.

Ifølge Gilberg er omkring halvparten av de ansatte i Loomis på Sørlandet organisert. Resten blir nå permittert ettersom det ikke er arbeidsoppgaver for dem. Det gjelder noen titalls ansatte.

Klare seg foreløpig

De to storbankene på Sørlandet, Sparebanken Pluss og Sparebanken Sør, har ennå ikke opplevd problemer knyttet til manglende kontanter, men ser at det kan bli et problem på sikt.

— På kort sikt har vi nok kontanter i sirkulasjon. Vi har blant annet nattsafe hvor vi teller pengene selv. I tillegg får vi inn kontanter over disk. Disse blir redistribuert i banken. Vi tok også inn litt ekstra kontanter før streiken. De er fordelt ut til filialene. Men på lenger sikt vil streiken i Loomis kunne by på problemer, sier Trond Bæck, banksjef privatmarked i Sparebaken Pluss.

Bæck opplyser at ingen minibanker så langt har gått tomme. Minibanker knyttet til filialer fylles opp av banken selv.

Det samme gjelder Sparebanken Sør.

— Stenging av tellesentralen får ingen umiddelbar konsekvens, men på et tidspunkt så risikere vi å gå tom for kontanter. Folk vil da kunne risikere å møte tomme minibanker. Foreløpig driver vi gjenbruk av kontanter som kommer inn. Vi bestilte ikke ekstra kontanter i forkant av streiken, men så på rutiner for å kunne håndtere situasjonen best mulig, sier Gunnar P Thomassen, direktør personmarked i Sparebanken Sør.

Alarmsentral rammes ikke

Vekterstreiken fører også til at G4S' virksomhet på Sørlandet rammes. Selskapet leverer trygghets- og sikkerhetstjenester til bedrfiter. Totalt 28 vektere er tatt ut i streik på Sørlandet. I hele Norge har vaktselskapet totalt 703 streikende.

— Det er åpenbart at streiken gir oss nedsatt evne til å betjene oppdrag som er avtalt med våre kunder. Jeg kan dessverre ikke være veldig konkret ettersom vi driver nettopp med sikkerhet, sier markedsdirektør Ådne Mauritzen i G4S til Fædrelandsvennen.

Et av vaktselskapets to alarmsentraler i Norge er lokalisert i Kristiansand. Mauritzen sier alarmsentralen er skjermet, og at driften går som normalt.

— Våre alarmsentraler er fullt oppegående. Den alvorligste konsekvensen for oss er at vi har nedsatt evne i forhold til utrykninger. Det gjør av vi må disponere ressurser. Å ivareta liv og helse er da det viktigste, sier Mauritzen.