— Bare å komme på forslagene som nå er vedtatt, synes jeg er uhørt og stigmatiserende. Det viser en forakt for de rusavhengiges behov for å delta i samfunnet, sier Henriksen og tenker særlig på forslaget om å frata rusmisbrukere kommunal bolig, mens de er på langtidsbehandling

Stortingsrepresentanten har lang erfaring med rusbehandling. Før Henriksen ble heltidspolitiker, var hun fagutviklingsleder ved avdeling for rus og avhengighetsbehandling ved Sørlandet sykehus. Hun har også ledet A-klinikken.

Hun mener de borgerliges politikk utfordrer selve intensjonene i både sosialloven, lov om spesialisthelsetjenester og helse- og omsorgstjenesteloven. Derfor vil hun ta kontakt med fylkeslegen og be ham vurdere det lovmessige.

Retten til egen bolig

— I lov om sosiale tjenester er et av formålene å skaffe folk egen bolig. I behandling av personer med rusavhengighet, er nettopp egen bolig en av de viktigste forutsetninger for god rehabilitering, sier hun.

I budsjettvedtaket til Frp, KrF, Høyre og Pensjonistpartiet beordres rådmannen til å se nærmere på følgende i 2014:

"Bystyret ber om en sak der dagens tilbud om kommunal bolig med oppfølging til våre rusmisbrukere vurderes opp mot kostnad og effekt ved plassering ved egnet rusomsorsplass. (...) Det bes også vurdert om, og på hvilken måte, kommunal bolig kan erstattes av rusomsorgsplass ved langvarige omsorgsopphold".

Leder i helse- og sosialstyret Tor S. Utsogn (Frp) har kalt det for ineffektiv og dårlig ressursutnyttelse å la kommunale leiligheter stå tomme mens den rusbelastede beboeren er til behandling andre steder i lang tid.

— De borgerlige forsvarer seg med at dette skal være frivillig. Jeg spør: Hva hadde reaksjonen blitt hvis andre pasientgrupper ble spurt om å gi opp boligen mens de er til behandling? Det er så uverdig, sier Henriksen.

- Individuell behandling?

Samtidig har bystyret bevilget en øremerket en ekstra million kroner til private rusinstitusjoner neste år. Også det reagerer Henriksen sterkt på - og hun mener det bryter med regelverket om individuell behandling.

— De frivillige gjør en god jobb, men loven slår fast at alle personer med rusavhengighet skal vurderes individuelt opp mot behandlingsbehovet. Rus-pasienter er vel den gruppa som oftest har flere sykdomstilstander, diagnoser og sammensatte behov samtidig, Det betyr at mange har behov for flere tjenester samtidig mens de er i behandling.

— Å øremerke store deler av behandlingsmidlene til private institusjoner, mener jeg fort vil kunne komme i konflikt med kravet i lovverket om rett til individuell vurdering, sier Henriksen og legger til at mange ruspasienter også har barn og familie som kan være involvert i behandling og oppfølging.

Fylkeslege Kristian Hagestad har ikke vært mulig å få kommentarer fra i helga.

- Er ikke resultatene viktigst?

— Jeg blir litt matt av venstresiden. Er ikke resultater viktigere enn slagord? Privatre rusinstitusjoner har kjemperesultater, mens mange rusmisbrukere mister motivasjonen mens de venter på behandling i den spesialisthelsetjenesten som Kari Henriksen selv har jobbet i.

Det sier Høyres gruppeleder i Kristiansand, Hans Otto Lund. Han er også medlem av byens helse- og sosialstyre.

— Vi ønsker å tenke litt nytt, for å skape bedre resultater. Hvert år får vi evalueringsrapporter som viser at de private er best på å gi rusmisbrukere et liv uten rus. Da ønsker vi å legge til rette for dette, sier han og synes Kari Henriksen burde være mer opptatt av resultater enn hva som er politisk korrekt.