ALARM: Avdelingsleder Svein Mjåland ved Senter for kreftbehandling fikk til slutt gjennomslag for kravet om å overføre tarmkreftoperasjonene til Kristiansand. Foto: Torstein Øen
NYHET: 19. mars fortalte Fædrelandsvennen om rapporten som viste at hver tredje tarmkreftpasient i Arendal måtte opereres på nytt.
KUVENDING: 24. mai fortalte Fædrelandsvennen at sykehusledelsen hadde ombestemt seg, og likevel overførte tarmkreftkirurgien til Kristiansand.
KONTROLL: Pasientombud Eli Gotteberg regner med at det kan bli flere krav om erstatning etter pasientskade ved Sørlandet sykehus Arendal. Foto: Pasientombudet i Aust-Agder
NYANSERE: Hovedtillitsvalgt for legene i Arendal, Egil Hagen (t.h.) håper tilsynsrapporten vil redusere frykten i befolkningen for å bli operert i Arendal. Til venstre står sykehusdirektør Jan-Roger Olsen. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: Fredag offentliggjør fylkeslegen i Vest-Agder sin tilsynsrapport etter tarmkreftskandalen ved Sørlandet sykehus Arendal. Både fagdirektør Per Engstrand og klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk sier til Fædrelandsvennen at de regner med å få kritikk, og at de tar selvkritikk.

— Jeg regner med at vi får sterkest kritikk for at vi ikke oppdaget det tidligere. Sykehusledelsen hadde vedtatt at et komplikasjonsregister skulle innføres i Arendal i 2011, men vedtaket ble ikke fulgt opp, sier Bøhler.

Lidelser

— Kunne pasienter vært forskånet for lidelse dersom dere hadde oppdaget dette tidligere?

— Ja, hvis vi hadde oppdaget det høye antallet reoperasjoner, kunne vi satt i verk tiltak, sier Bøhler.

Fagdirektør Engstrand sier det slik:— Vi vil få kritikk for mangelfullt meldesystem helt fra den enkelte ansatte og opp til sykehusledelsen. Mangelfulle kvalitetsregistre har vært en utfordring ikke bare i Arendal, men i hele sykehuset, sier Engstrand som ikke tror rapporten vil få konsekvenser for enkeltpersoner på sykehuset.

Kreftplan

Skandalen ble avdekket i februar i år under arbeidet med ny kreftplan. Da viste det seg at hver tredje tarmkreftpasient i Arendal måtte opereres på nytt. I Kristiansand måtte bare rundt tre prosent reopereres.

Leder for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, slo alarm og mente alle operasjonene måtte overføres til Kristiansand. Dette førte til to omganger med eksterne granskere for å avdekke omfanget av problemer.— I dag ser vi at antall reoperasjoner og komplikasjoner i Arendal ikke synes å ha vært veldig høye, sammenliknet med Danmark eller England. Men Kristiansand hadde så mye bedre tall, at vi valgte å samle kirurgien der, sier Engstrand.

Ikke bekymret

Han er ikke bekymret for hva fylkeslegen kan komme til å servere av kritikk, men er klar til å iverksette flere tiltak enn det som allerede er gjort, dersom det blir anbefalt.

— Vi ønsker å forbedre kvaliteten på alt vi gjør, sier Engstrand.

Pasientombud Eli Gotteberg regner også med at sykehuset får kritikk:— Ja, jeg tror de får kritikk for dårlig internkontroll og dårlige systemer. Men jeg er nok veldig i tvil om fylkeslegen vil konkludere med at det er begått brudd på helselovgivningen, sier Gotteberg.

Til nå har Norsk pasientskadeerstatning mottatt 13 krav om erstatning fra pasienter behandlet i Arendal. To er innvilget og to er avslått. Resten er under behandling, i følge Nrk Sørlandet.

— Jeg tror det kan bli flere erstatningssaker etter hvert som man får konstatert varige skader av feilene, sier Gotteberg.

Hovedtillitsvalgt for legene Arendal, Egil Hagen, håper tilsynsrapporten vil nyansere situasjonen i Arendal:

— Pasienter nekter jo nå å bli operert i Arendal, de søker seg vekk andre steder. Det er etter min mening ikke grunnlag for å hevde at Arendal er dårligere enn andre steder i landet, bortsett fra Kristiansand, sier Hagen.