— Vi har vurdert fire gode kandidater til vervet som fylkesleder i Vest-Agder Høyre. Etter en totalvurdering har vi kommet fram til at nåværende leder Ole Guttorm Ihme fra Mandal og Hans Otto Lund fra Kristiansand er de to beste kandidatene til å bekle dette vervet. Derfor innstiller vi begge til vervet som leder når årsmøtet i Vest-Agder samles i februar, sier leder i valgkomiteen i Vest-Agder Høyre, Siv Rossjord Loga.

Mail

Dermed har valgkomiteen valgt å se bort fra innstillingen til Høyres største lokalparti, Kristiansand. Like etter nyttår vedtok hovedstyret i Kristiansand Høyre å innstille Harald Andersen som sin kandidat til ledervervet i Vest-Agder Høyre.

— Hvorfor har dere valgt å se bort fra innstillingen til fylkets største partilag?

— Jeg har mottatt en mail fra Kristiansand Høyre hvor det fremgikk at Harald Andersen var lokalpartiets kandidat, men vi har fått mange andre gode innspill, også. Fylkeslederens viktigste oppgaver er å styrke Vest-Agder Høyre, sørge for at vi bruker det gode valgresultatet inn mot stortingsvalget og bygge organisasjonen videre. Vi mener de to vi har innstilt er godt skikket til å gjøre denne jobben, sier Loga.

Nikkedukker

Foruten Loga, sitter Vegard Saga (unge Høyre), Solveig Nordkvist (Songdalen) og Axel Fjell (Kristiansand) i valgkomiteen. Sistnevnte er kjent med at Andersen var den foretrukne kandidaten i Kristiansand.

— Hvorfor vraket dere Harald Andersen?

— Hvorfor vi har vraket Harald? Vi er ikke nikkedokker. Vi opererer på egen hånd og har fått et mandat fra fylket som vi tar hensyn til. Vi har gjort et grundig arbeid og har hatt de fire kandidatene til intervju. Etter det sto vi tilbake med to navn. Det er ryddig at det kommer én kandidat fra Kristiansand. Det skaper ro i rekkene, sier Fjell.

Ugreit

Innstillingen fra valgkomiteen i Vest-Agder Høyre blir mottatt med forbauselse i Kristiansand. Politisk nestleder i Kristiansand, Gordon Fuglestad, var den som informerte valgkomiteen om at Harald Andersen var Kristiansand Høyres kandidat til ledervervet.

— Jeg synes ikke dette er en grei måte å gjøre det på. Lokallagets innstilling burde veie tungt. Jeg ble litt forbauset da jeg hørte at valgkomiteen hadde valgt å vrake Andersen, så ærlig må jeg være, sier Fuglestad.

Da hovedstyret i Kristiansand Høyre stemte over hvem som skulle være partiets lederkandidat, vant Andersen med én stemme over Hans Otto Lund. Det hører med til historien at et av styremedlemmene valgte å stemme blankt.

— Et flertall er et flertall. Jeg vet at en valgkomité står fritt til å innstille hvem den ønsker til et slikt verv. I denne saken synes jeg kanskje at komiteen burde henvendt seg til hovedstyret i Kristiansand for å høre vår begrunnelse for å innstille Andersen. Hans Otto Lund er en god kandidat, det er ikke det som er problemet. Det er prosessen jeg er overrasket over, sier Fuglestad.

- Blir ikke meg

Harald Andersen, leder i Kristiansand Høyre, mottok beskjeden om at han var vraket i går ettermiddag.

— Det står fritt til valgkomiteen å vurdere hvem den ønsker som leder i Vest-Agder. Jeg har likevel over tid vurdert å trekke meg fra dette valget. Dette er ingen stor sak for meg personlig, sier Andersen.

— Er du overrasket?

— Det har jeg ikke lyst til å si noe om. Min person er ikke det viktigste. Det viktigste er å finne en god leder for Vest-Agder Høyre. Det blir ikke meg, sier Andersen.

I tillegg til Andersen, Ihme og Lund ble også Farsunds ordfører, Richard Buch, intervjuet av valgkomiteen.