— Jeg husker man måtte ha med dame for å komme inn på utestedet på Evje da jeg var rekrutt der. Så jeg sto der og ventet for å møte noen. Jeg har hatt mange store opplevelser på Evje, sa statsminister Jens Stoltenberg, så folk sprutet ut i latter da han talte på Agderkonferansen i Kilden tirsdag.

Men på hilserunde med politikere og næringsfolk en time tidligere, var restene av Evjemoen på dagsorden. For ordfører Bjørn Ropstad i Evje og Hornnes er i harnisk over at utviklingen på Evje stopper opp: Nye støyregler gjør at Forsvarets skytefelt på 9000 mål ved sentrum krever 56 millioner kroner i støytiltak før kommunen kan bygge og utvikle planlagte arealer på Evje.

Forsvaret krever at kommunen deler på regningen, men det kravet akter ikke politikerne i Evje og Hornnes å etterkomme. Der hevder man at skytefeltet fra 1912 ble vedtatt nedlagt i 2001. Når Forsvaret så gjenopptok skytingen på grunnen sin, mener kommunen at Forsvaret selv må bære kostnadene til støyskjerming.

— Nei, det er ikke nedlagt, vi har en betydelig konflikt med staten der, sa jeg til ham. Jeg sa han måtte snakke med forsvarsminister Espen Barth Eide. Stoltenberg svarte at "Ja, han er jo god til å skyte", og så løftet han armen som han holdt en bazooka på skulderen, sier Ropstad, som håper saken blir fulgt opp.

— Staten må ta ansvar. Det beste er om Forsvaret trekker seg helt ut, det store området ligger like ved sentrum. Hvis ikke, må staten ta regningen for hva støyskjerming koster, sier Ropstad.