synkehull1_2.jpg Foto: Tore André Baardsen
Synkehull1.jpg Foto: Scott Garriot

KRISTIANSAND : Enkelte av rørene i kloakksystemet under Kvadraturen er 80 år gamle. Mange har alvorlige skader, og man frykter at synkehullene som rammet Kvadraturen i sommer, ikke blir de siste.

– Rørnettet vårt er en tikkende bombe, innrømmer Kjell Einar Liane i vann— og avløpsetaten.

– Det er stor sjanse for nye synkehull i Kvadraturen.

Ifølge Liane er det umulig å forutsi når et synkehull kan oppstå.

– Vi vet aldri når de kommer, eller hvor de kommer. Rørnettet må skiftes ut, det er for gammelt. Vi ligger på etterskudd når det gjelder å bytte det ut, og det bærer preg av det, sier han.

80 år gamle rør

Enkelte av rørene under Kvadraturen er fra 1930-tallet. Området under den tett befolkede bykjernen har derfor høy prioritet når kvaliteten på rørene i Kristiansand skal forbedres. Oppgraderingen gjøres blant annet for å unngå at det oppstår flere synkehull, slik kristiansandere fikk erfare i sommer.

Driftsleder i NCC, Jan Erik Stomnås, var selv med på å undersøke det tre meter brede synkehullet som oppstod midt i veibanen i Vestre Strandgate. Han er godt kjent med Kristiansands dårlige og utdaterte ledningsnett, også han kan se for seg at det vil dukke opp flere synkehull i sentrum.

Synkehullet i Vestre Strandgate var ikke det eneste. Flere andre steder på Sørlandet har det blitt rapportert om tilfeller av synkehull.

– Men det hullet i sommer er det første som har dukket opp på de veiene NCC drifter, legger Stomnås til.

Det er et stadig aldrende og dårlig vedlikeholdt ledningsnett som får skylden for at det rapporteres om stadig flere synkehull verden over. Etter hvert som rørene blir eldre øker sjansen for at de lekker. Da kan jordmassen over svikte og bakken falle ned i dypet. Dårlige rør i kombinasjon med mye nedbør kan fort skape synkehull, sier Stomnås.

Kommunen tar saken på alvor

– Vi er klar over at vi har et utdatert og gammelt rørnett under Kvadraturen, sier varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen.

– Kommunen jobber jevnlig med dette problemet, og har et høyt bevissthetsnivå rundt problematikken, fortsetter han.

At kommunen vier dette sin oppmerksomhet gir en saneringsplan fra i vår uttrykk for:

«Kvadraturen og Eg har store utfordringer på avløpsnettet og er i kommunedelplanarbeidet anbefalt å være det første området for utarbeidelse av saneringsplan,» heter det fra møtet 4. april.

Saneringsplanen er nådeløs i sin beskrivelse av rørnettets tilstand:

«Det er sannsynlig at det lekker en del vann inn/ut av ledningsnettet, slik at grunnen under Kvadraturen i dag fungerer som et stort «fordrøyningsmagasin» og sandfilter.»

– I bibelen står det jo noe om ikke å bygge huset sitt på sandgrunn. Det rådet tok ikke grunnleggeren av byen vår, Kong Christian IV, på alvor, sier varaordføreren.

I saneringsplanen står det også at enkelte rør har «alvorlige feil.»

Ifølge Rådgivende Ingeniørers Forening er Norges etterslep på vann- og avløpsnettet på svimlende 110 milliarder kroner.