LILLESAND: — Boplikten har utspilt sin rolle. Jeg tror mer på positive virkemidler, som gode veier og kommunale tjenester, sier Olaf-Trygve Tønnessen til Fædrelandsvennen.

Han er én av de få fastboende i uthavnen Brekkestø i Lillesand. For to måneder siden var gatene fulle av sommerturister, men nå er det mørkt i mange av husene.

— Jeg vil anslå at under halvparten bor her hele året. Mange av boligene ble kjøpt før boplikten ble innført og har siden gått i arv. Dersom huset holdes innen familien er du ikke bundet av boplikten, sier Tønnessen.

Frykter mørklagte områder

MØRKT: Flere av husene i Brekkestø står tomme når sommeren er over, som tollevesenets her på brygga i Brekkestø. Grethe Andersen er en få fastboende og frykter det vil bli letter å selge dersom boplikten forsvinner helt. Selv blir hun værende uansett. Foto: Erlend Olsbu

Grethe Andersen, som i mange år drev landhandelen i Brekkestø, er delvis enig.— Boplikten hadde hatt større betydning dersom kommunen sjekket at den ble overholdt. Men det er ingen som kontrollerer noe, sier Andersen.

I fjor avskaffet Lillesand boplikten på Ågerøya, som var den siste øya uten fastlandsforbindelse med boplikt. SV-politiker Svenny Karlson, som selv bor på øya, sier at forskjellen er merkbar.

— Det er mindre lys nå enn før. Å fjerne boplikten i Lillesand tror jeg vil være uheldig for boligprisene og vi vil oppleve flere mørklagte områder. Det vil samtidig bli vanskeligere for yngre mennesker å etablere seg i disse områdene, sier Karlson.

Tror på prisfall

Ap-politiker Helge Røed er mer tvilende til at konsekvensene blir så store.

— Ny vei og integrasjonen med Kristiansand har gjort Lillesand til et sentralt sted. Det er mulig at noen boliger vil bli solgt og brukt som sommerhus, men jeg tror omfanget vil bli større i kommuner med mer fraflytting, sier Røed.

Han frykter heller ikke at boligprisene vil stige.

IKKE REDDE: Olaf-Trygve Tønnessen mener boplikten har utspilt sin rolle og mener det er like greit at den avskaffes. Grethe Andersen er delvis enig, selv om hun frykter at det skal bli lettere for noe å selge. Begge kommer uansett til fortsatt å være fastboende i Brekkestø. Foto: Erlend Olsbu

— Det motsatte er mer sannsynlig. For øyeblikket er det mange hus til salgs i Lillesand. De dyreste ferieboligene ser ikke ut til å være like attraktive som før, sier Røed.

Ordfører Arne Thomassen (H) ser ingen problemer med at boplikten blir fjernet.

— De som har lyst til å bo i Brekkestø kommer fortsatt til å bo der. Tidligere opplevde vi at attraktive boliger ble kjøpt opp av kjøpesterke personer utenfor kommunen, men slik er det ikke nå. Fjerningen av boplikten på Ågerøya hadde heller ingen stor effekt, sier Thomassen, som er spent på om forslaget får flertall.

— Det er langt igjen og det blir spennende å se, sier Thomassen.

Skaper liv og virksomhet

Partikollega Svein Harberg mener dagens ordning er grovt urettferdig.

— Noen har boplikt og noen ikke i samme gatestubb. På disse stedene er det allerede slik at det er lys i noen hus og mørkt i andre. Vi må derfor gjøre det attraktivt å bo der. En skal heller ikke underkjenne viktigheten av fritidsgjestene, som vedlikeholder disse husene og skaper mye liv og virksomhet, sier Harberg.

Det argumentet får også støtte blant de fastboende i Brekkestø.

— Jeg har ikke et vondt ord å si om sommergjestene. De skal ha ros for at holder ting ved like. Om sommeren har vi det veldig fint sammen, med langbord og fest, sier Grethe Andersen.