TØNSBERG: — Askespredning hører ikke hjemme i kristen tro og tradisjon. I en tid med sterke tendenser til religionsblandning og uklarhet om bibelsk kristen tro, er det svært uheldig at kirken tar i bruk fremmede skikker som er infiltrert av ubibelsk innhold og hinduistisk tankegods, sier teologen Benestad, som er medlem i Agder og Telemark bispedømmeråd og delegat på Kirkemøtet.

Han mener kirkelig deltakelse ved askespredning reiser både teologiske, sjelesørgeriske, pedagogiske og praktiske problemer.— Fordi ikke-kristen askespredning har en så lang og innholdsmettet historie, vil innføringen av skikken i Den norske kirke trolig bli et bidrag til å utviske de fundamentale forskjellene mellom kristentro og andre religioner.

Benestad er også opptatt av at etterlatte ikke får noen grav å gå til.

— Dette kan bli tungt for mange, kanskje først etter noen år, og det er ikke noe kirken bør bidra til.

Han tror kirkelig deltakelse ved askespredning på sikt vil kunne få dyptgripende konsekvenser for mange nordmenns syn på livet, døden og evigheten.— Kirken vil indirekte og mot sin vilje kunne komme til å fremme en hinduistisk verdensanskuelse.

Benestad nærer ingen tvil om at vedtaket på Kirkemøtet vil føre til økt bruk av askespredning.

— Antallet askespredninger vil trolig stige fra ca. 400 i dag til flere tusen om noen år. Det er vanskelig å overskue hvilke følger dette vil få for kirken, sier Øivind Benestad.

Hva mener du? Si din mening i debatten!