LILLESAND: — Det hender stadig at vi ser at sprederne går midt på lyse formiddagen. Da går vi bort og får stengt av. Er det folk hjemme, snakker vi med dem, ellers legger vi en påminnelse om restriksjonene i postkassa, sier Arne Myrland, driftsoperatør i Lillesand kommune.

Kommunens innbyggere får sitt drikkevann fra Østre Grimevann. Hele 40 meter under overflaten ligger uttaket, og det er ingen fare for at det skal gå tomt med det første. Selve nedslagsfeltet er på 68 kvadratkilometre. Vannet er forbundet med Vestre Grimevann, så mengdene er det ikke noe å si på. Problemet er vanntrykket.

90 prosent er vanning

— På kveldene kan 90 prosent av vannforbruket være hagevanning. Og det blir lett problemer for de som bor i litt høyereliggende strøk, som Engekjerr og Kroksteinåsen. Til tider har det stoppet helt opp. Og abonnenter på Justøya og utover i Høvåg kan få problemer, sier Myrland.

INTET ULOVLIG: Det er ikke så mye som en ulovlig vanndråpe å se når vi har vår hagevanningsinspeksjonsrunde. Driftsoperatør Arne Myrland kan konstatere at folk holder seg til restriksjonene. Her i Kroksteinåsen.

— Hvordan reagerer folk når de står der med vannslangene og blir tilsnakket?

— Det kan være så forskjellig. Noen skjeller oss ut. De sier at de har betalt vannavgiften. Og det at noen i ytterkantene ikke får vann er ikke deres problem. De krever å ha grønn plen. I tillegg til de fastboende har vi hyttefolket. Vi er jo ofte ute og tar prøver av vannet, og på en av øyene oppdaget vi fire spredere som gikk for fullt på automatisk vanning, mens hytteeierne selv ikke hadde kommet nedover på ferie!

Lillesand innførte nylig hagevanningsrestriksjoner i hele kommunen. Det er kun tillatt å vanne med én slange annenhver kveld mellom 20.00 og 23.00. På datoer med oddetall som 1,3 og 5 er det eiendommer med oddetall i adressen som kan vanne, mens det er de med partall dagen etter.

Appellerer til samvittigheten

— Vi har dessverre ikke noen myndighet til å ilegge bøter, det skulle vi gjerne hatt. Men dette er et politisk spørsmål. Så det vi må gjøre, er å prate med folk og få dem til å skjønne alvoret. Vi må rett og slett appellere til folks samvittighet, sier Myrland.

Han legger til at det hele må håndheves med sunn fornuft. La bare plenen bli gul, den tåler det. Vanner man plenen, risikerer man bare at gresstråene vender røttene oppover for å finne noe å drikke. Og å la sprederen gå over plenen midt på dagen som enkelte gjør, er på grensen til bortkastet. 50 prosent av vannet bare fordamper på en overflate som kanskje holder 30 grader.

GÅR UNNA: Driftsoperatør Arne Myrland har full oversikt over vannforbruket i Lillesand på sin PC. Akkurat nå går det unna 14 liter i sekundet.

— Vi reagerer imidlertid ikke om folk går rundt med en kanne for å ha litt vann i bedene, sier han.

Vi glir langsomt rundt med vaktsomt blikk. Men vi er såpass "uheldige" at det kom et par regnskyll dagen før. Men langt mindre enn mange tror, måleren på Fossbekk viser bare tre ynkelige millimeter. Du skal ikke rote langt ned i bedet med fingeren før du ser at det er like tørt som før.

Det er faktisk ikke en eneste ulovlig vannstråle å se noe sted, til tross for at vi tråler rundt i nær en time.

— Dette er jo veldig positivt, sier Myrland og nikker tilfreds.