Juleribbe med hysterisk god saus

God mat hører jula til. I denne episoden av «Trond Moi og den sultne naboen» får du høre hvordan du kan ta juleribba til ett nytt nivå.

KRISTIANSAND: – Pål vet du hva. Det beste med jula er å spise et skikkelig digg måltid, og samtidig som du gjør det planlegger du det beste.

Det er ingen tvil om at gutta i podkasten «Trond Moi og den sultne naboen» er glad i mat, og da er det vel heller ingen tvil om at jula er en høytid som de er glad i.

– Bare kos på kjøkkenet hele jula. Det er fantastisk.

Og i denne ukas podkast får du bli med på å lage et skikkelig festmåltid. Det er nemlig svineribbe med hjemmelaget rødkål og en hysterisk god saus som står på menyen.

Så lytt på podkasten og la deg friste.

Ribbe

  • 1 stk. flatribbe av svin (beregn 5-600gr per person)
  • Salt
  • Pepper
  • 4–5 dl vann per 2,5 kg ribbe
  • Sjalottløk
  • Hvitløk
  • Aluminiumsfolie

Fremgangsmåte

  • Krydre ribba 1–2 dager på forhånd med salt og pepper, omtrent dobbelt så mye som du ville hatt på en biff
  • Legg ribba med svoren ned i en dyp langpanne og ha på løk og hvitløk og vann. Dekk med folie og stek 40 min på 200C
  • Snu ribba med svoren opp. Sørg for at svoren er rutet dypt nok. Krøll sammen folkebiten og legg den under ribba så svoren får en forhøyning på midten
  • Stek ribba på varmluft i 90 min på 200c. Hell av kraften og lag saus på den
  • Siste etappe for å få svoren sprø. Sett den i ovn på stor grill på nederste nivå og stek i ca. 10–20 min så blir den knasende sprø!

Ribbesaus

  • 3 ss smør
  • 2 ss mel
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 2 dl rødvin
  • 1 ltr. ribbekraft og løk fra stekingen
  • Litt sukkerkulør
  • Tyttebær, sitron og brunost

Fremgangsmåte

  • Brun smør og mel til det er lysebrunt. Ha på sjalottløk og fres dette i 10 sekunder
  • Tilsett rødvin og ribbekraft og visp dette godt sammen og la det koke i 5 minutter
  • Juster sausen med litt sukkerkulør og smak til med litt sitronsaft, tyttebær og et par skiver med brunost. Ha i litt svart pepper også

Brunede kartofler

  • 1 kg skrelte mandelpoteter
  • 4 ss sukker
  • 4 ss smør
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte

  • Smelt sukkeret til lys karamell og ha på potetene. Brun dette lett i 10 sekunder og ha på smøret
  • La dette frese i ca. 2 -3 minutter på medium varme til smør og karamell smelter godt sammen og potene blir lysebrune og fine
  • Ha dette i ovn på 200 C i ca. 30 minutter
  • Krydre med salt og pepper og server

Rødkål ala trond

  • 1 rødkål
  • 1 rødløk
  • 1 ts malt stjerneanis
  • ½ kanelstang
  • ½ appelsin i små skiver
  • 1 dl rødvinseddik
  • 1 dl sukker
  • 3 ss honning

Fremgangsmåte

  • Ha sukker, eddik og honning i bunnen av en kjele
  • fyll på med finsnittet rødkål, rødløk og appelsin. Ha på stjerneanis og sett på kok med lokk i en time
  • rør rund og det er ferdig

Slik lytter du til Trond Moi og den sultne naboen

Trond Moi og den sultne naboen kommer ut hver fredag. Podkasten er perfekt for deg som liker å lage mat – og for deg som ikke visste hvor enkelt det kan gjøres!

Enkel guide til hvordan du kan lytte:

Bruker du Iphone eller Mac?

Klikk på denne Itunes-linken og deretter på abonner. Da lastes nye episoder automatisk ned til iTunes på din mobil eller Mac.

Bruker du Android-telefon?

Besøk denne siden, eller last ned en podkast-app på telefonen din (for eksempel «Acast»). Der søker du opp podkasten du ønsker å abonnere på og trykker «abonner». Du kan også sørge for at nye episoder lastes ned automatisk, i innstillinger.

Vil du lytte på datamaskinen?

Bruker du pc eller Mac, kan du lytte på denne siden eller klikke på iTunes om du har programmet installert. På mobil kan du laste ned en podkast-app (for eksempel «Acast»). Der søker du opp podkasten du ønsker å abonnere på.