Toten: — Dette blir en døråpner til ukjent verden for folk flest. Vi åpner en dør til noe som har vært lukket. Det handler om både og personer, ikke enten eller, sier Marion Arntzen fra Vennesla.

På TV

Vi snakker med henne på telefon mens hun er på vei til premierefest for NRK-serien ”Jentene på Toten” i Oslo. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om Arntzen som driver et senter for transer på Toten. Et fristed som hun kaller det, der transepersoner kan komme og bo et par dager og kle seg om eller få ulike typer behandling.

I kveld begynner en serie på fem programmer fra Arntzens hjem på Toten og fra livene til flere av personene som bruker senteret. Etter at promoene begynte å gå på TV, har Marion sittet i telefonen nesten konstant.

— I går hadde jeg 17 personer, og i dag er jeg helt ør fordi jeg har snakket i telefonen hele dagen. Jeg får telefon fra helsepersonell, politi, søsken, foreldre. Vi har hatt veldig stor pågang, og det betyr at her er det store mørketall. Det er folk fra alle aldersgrupper og kategorier. Pågangen var mye større enn jeg hadde trodd, og programmet her ikke engang begynt, sier Marion, som prøver å henvise folk videre til blant annet foreninger.

Ville ha bryster

Marion Arntzen kjente ingen med transer før hun havnet midt oppi det. Hun jobbet med proteser for brystkreftopererte da hun plutselig fikk besøk av en mann. Han hadde lyst på bryster. Siden har hun hatt besøk av mer enn 600 transpersoner fra hele Norge på det hun kaller Stensveen ressurssenter hjemme hos seg på Toten. De kommer til Marion for å få bryster og å få fjernet uønsket hår. Mest av alt kommer de for å få være kvinner for en liten periode, i skjul for familie og venner. Hun har kontakt, enten på telefon eller på Toten med mellom fem og åtte transepersoner hver dag.

Fædrelandsvennen skrev i fjor om Jan Sommer-Ekelund som ble til Jannicke som godt voksen person. For spilte Arntzen spilt en viktig rolle. Marion var en samtalepartner for Jannicke før hun turte å være kvinne hver dag, og Jannicke har vært jevnlig på Toten. Jannicke er en av personene som blir intervjuet i serien.

Mørketall

Marion Arntzen mener at transepersonene som er åpne i Norge i dag bare er toppen av et isfjell. Det finnes ikke offisielle tall på hvor mange transepersoner som finnes.

— Jeg tror det finnes like mange transepersoner som homofile og lesbiske. Her er det store mørketall. Jeg håper det skal bli like naturlig å være trans som å være homofil og lesbisk, sier Arntzen.