KRISTIANSAND: Forretningsmannen inviterte egentlig politiet på besøk da han i september 2007 gikk inn i en bank i Kristiansand og fikk utbetalt 1,2 millioner kroner kontant fra sin bankkonto. Det var mer enn nok for banken til å sende den obligatoriske hvitvaskingsmeldingen til politiet.

Denne hvitvaskingsmeldingen førte til etterforskning av forretningsmannen i samarbeid med skattemyndighetene. Etterforskningen har resultert i en omfattende tiltale mot mannen.

Den 57 år gamle forretningsmannen var i går ikke tilgjengelig for kommentar til de forhold han er anklaget for. Han har i de første politiavhørene sterkt benektet det han er anklaget for. Senere har han avslått å la seg avhøre av politiet.

Ifølge tiltalen har mannen, som driver en rekke ubetjente solstudioer på Sørlandet, tatt ut 8,5 millioner kroner fra myntautomatene i stolstudioene i en periode fra begynnelsen av 2001 frem til utgangen av 2006. ## Telleapparatene

— Det er gjort beslag i saken som viser at det er uoverensstemmelser mellom det som er regnskapsført i inntekter fra solstudioene og det telleapparatene og den totale aktiviteten tilsier, opplyser overbetjent Gjert Erik Karlsen ved økokrimavsnittet til Agder politidistrikt.

Mannen er tiltalt for grov utroskap mot sitt eget aksjeselskap siden pengene ifølge politiet er forsvunnet. Samtidig er han tiltalt for ikke å ha fakturert over to millioner for utleie av utenlandsk arbeidskraft.

Tiltalen fra statsadvokatene i Agder omfatter også manglende innberetning av omsetning i forhold til merverdiavgift.

I tiltalen beskrives et manglende beløp på over12 millioner som det angivelig ikke er betalt moms for. Momsbeløpet utgjør nesten tre millioner.

Videre er det ifølge tiltalen ikke innberettet inntekt til beskatning, slik at over 900.000 kroner mangler i skatt til det offentlige.

Også manglende innberetning og betaling av arbeidsgiveravgift på 800.000 kroner er tatt med i tiltalen.

Formalbestemmelser

Statsadvokatene har også tiltalt solstudioeieren for manglende regnskapsførsel og andre såkalte formalbestemmelser, som for eksempel at selvangivelser og næringsoppgaver ikke er sendt inn.

I tiltalen er det tatt forbehold om inndragning av 14-15 millioner kroner fra solstudioeieren.

Det er uklart hvor pengene fra solstudiovirksomheten har tatt veien.

De siste årene har den tiltalte drevet relativt stort innenfor eiendomsutvikling.

57-åringen er tiltalt etter straffelovens bestemmelse om grov utroskap mot sine egne selskaper.

I tillegg er han tiltalt etter merverdiavgiftsloven, ligningsloven, regnskapsloven og lov om betaling og innkreving av skatt.

Den tiltalte benekter straffskyld.

Saken skal til behandling i Kristiansand tingrett.