KRISTIANSAND: — At en biskop antyder at det å ikke døpe barnet er et tegn på likegyldighet, er noe vi mener han fortjener et svar på, sier pressesjef for Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, til fvn.no

— Vi tror at det heller er det motsatte, at foreldrene er blitt mer bevisste på hva dåpen egentlig går ut på, sier Brun-Pedersen videre.

Nedgang i antall døpte

Det var i dagens papirutgave av Fædrelandsvennen at biskop Olav Skjevesland uttalte at han håper nedgangen i antall døpte på Sørlandet ikke skyldes at foreldrene er blitt mer likegyldige.

— I møte med andre trosretninger og religioner i barndommen, er det desto viktigere å lære barnet fra tidlig alder å være klar over sin egen identitet og vite hva man selv står for, sa Skjevesland.

Han utdypet at han synes det er en god skikk og tradisjon å bære barnet til dåp, samtidig som det innebærer en trygghet for barnet.

Human-Etisk Forbund reagerer

— Det at barna skulle ha en religiøs identitet nærmest fra fødselen av, slik Skjevesland hevder, er mildt sagt oppsiktsvekkende. Han sier også dåpen gir barnet trygghet. Mener han dermed at barn som ikke er døpt er utrygge? På hvilken måte? undrer Brun-Pedersen seg.

Han oppfordrer foreldre som vurderer å døpe barna sine å tenke seg godt om.

- Ta det på alvor

— Ta kirkens lære på alvor. Les hva den innebærer. Barnedåp er for alvorlig til at den bare skal bli betraktet som en festlig tradisjon.

Brun-Pedersen tror at det er mange som vil få seg en overraskelse når de leser hva dåpen egentlig innebærer.

— Det er ikke sikkert at foreldre mener at «forsakelse av Satan» og tilgivelse for tidligere slekters synd og skyld er så passende for moderne og opplyste mennesker og deres syn på små og uskyldige barn.

- Bør beholde undringen

Humanetikeren tror at foreldrene bør være tilbakeholdne med å tre livssynsmessige sannheter nedover hodet på barna.

— Jeg mener at det er vel så viktig at foreldre sørger for at barn beholder undringer i seg så lenge det er mulig. Man bør fokusere på verdipåvirkning av barnet i stedet for trospåvirkning. Å lære barnet ting som medmenneskelighet, gjensidighet og toleranse, så kan de heller ta stilling til livssynsretninger i moden alder, sier Brun-Pedersen.

Hva mener du om å døpe barna eller ikke? Si din mening i debattfeltet under.