STATISTIKK: Statistikken for andre halvdel av 2009 viser en nedgang i ungdomskriminalitet, men stasjonssjef Ole Hortemo la mest vekt på de høyreekstreme miljøene. (Foto: Ole Dag Kvamme)

KRISTIANSAND: — Vi kjenner navnene deres og adressene deres. Vi bruker mye tid på dette, sier Ole Hortemo, politistasjonssjef i Kristiansand.I dag redgjorde han for ungdomskriminalitet for formannskapet.

— Halvparten er under 18 år. De som er over 18 år er mer ideologisk engasjert, mens de under er mer preget av rus og vold, forteller Hortemo.

Ti prosent jenter

Kriminalstatistikken for andre halvdel av 2009 viste en nedgang i krim blant unge, men ikke mer enn enn den gikk opp halvåret før.

Hortemo valgte å bruke mest tid på å snakke om de høyreekstreme miljøene. Ti prosent av de 80 personene som er tilknyttet høyreekstreme miljøer er jenter.

— Åtte av jentene er kjærester med guttene i miljøet, og det er derfor de er med, sier Hortemo.

Mindre kriminalitet i vinter

Politistasjonssjefen forteller at politiet teller personene i miljøet.

— Vi teller dem nøyaktig ut fra registreringer i nettgrupper. Alle er kanskje ikke like ideologisk overbevist, men vi definerer dem i miljøer hvor vi har bekymringer. Miljøene er preget av rasistisk symbolbruk, vold og rus, sier Hortemo, og legger til:

— Mange av guttene er voldelige.

Hortemo viste til at tverrfaglige etater jobbet systematisk overfor gruppene og at volde ikke hadde blitt verre over vinteren.

— Det har vært færre episoder i vinter. Det kan også henge sammen med den strenge vinteren, som fører til mindre kriminalitet, fastslår stasjonssjefen.

REDGJORDE: Ole Hortemo fortalte formannskapet at 80 personer er tilknyttet høyreekstreme miljøer i Kristiansand. (Foto: Ole Dag Kvamme)