BIRKENES: Vi møter dem på Valstrand ungdomsskole. Mens fagpersoner sitter på seminar og diskuterer skoletrøtt ungdom i naborommet, tar vi opp temaet dataspill med jentene. De kjenner til debatten, og støtter Svein Olaf Olsens anmeldelse av dataspillet Call of Duty.

– Jeg synes det er dumt at folk sitter og konkurrerer om å skyte flest mulig personer på kortest mulig tid, sier Ida Helen Teistedal (14).

Hun går i niende klasse på Valstrand ungdomsskole. I klassen over går Silje Aabel (15).

– Det er ikke så mange som spiller dataspill i Birkeland som i byen. Jeg tror derimot det er mer sport i bygdene. Nesten hele klassen min driver med en eller annen idrett, sier Aabel, som selv vil søke seg til idrettslinja i Sirdal for å drive med skiskyting.

Skulker

Hun ser likevel eksempler på overdreven spilling blant klassekamerater.

– Noen sitter foran datamaskinen veldig lenge, og klarer ikke å stoppe. Det har også vært enkelte som ikke har kommet på skolen, fordi de har spilt hele natten. Men det har bare skjedd to eller tre ganger, sier Aabel.

Psykolog Ann Iren Drivdahl deltok på gårsdagens seminar på Valstrand ungdomsskole. Hun peker på foreldrenes ansvar overfor barna.

– Det er viktig at foreldrene setter seg inn i det barna holder på med, så de kan diskutere ting. Det er noe helt annet enn barn som blir overlatt til seg selv.

Drivdahl synes det er logisk at ungdom som driver med sport og andre aktiviteter bruker mindre tid på å spille. Samtidig vil hun påpeke at dataspill ikke utelukkende er negativt.

– Spilling kan være en kjempegod aktivitet, det er innholdet som må drøftes. Vi får de produktene folk er villige til å bruke penger på. Hvorfor er det ikke flere gladsaker i avisene for eksempel? Det er naturlig for oss mennesker å tiltrekkes mot det vi opplever som spennende og litt farlig.

Diskusjon

Hva tenker du om Olsens anmeldelse?

– De fleste mestrer spillene på en ok måte, og klarer å skille mellom fantasi og virkelighet. Men så er det andre som ikke er så gode på dette, og kan plukke opp ting fra voldelige spill. Det er bra at noen tar ansvar, slik at vi får en diskusjon. På den måten får vi fram flere meninger og kanskje forskning, som igjen kan gi oss mer fakta bak synsingen.