VENNESLA: — Jeg tror dette kommer opp nå fordi det er frustrasjon i systemet over lite ressurser. Vi har tilbudt ungdommene hjelp. Av og til vil de ikke ha hjelp, og så er ikke vi kreative nok til å finne gode eller nye tiltak. Vi ser frustrasjonen komme i politiet også. Vi har mindre ressurser til operativt arbeid, sier John Tomas Homme, lensmann i Vennesla, til fvn.no.

- Har tatt litt av

Han mener det har vært en liten oppblomstring når det gjelder rusproblemer blant ungdom i Vennesla. Vennesla Tidende skriver i dag at ungdommer ruser seg og bytter sex mot stoff.

— Det har tatt litt av nå, med økende grad av rusbruk og vinningskriminalitet. Der er vi bekymret. De kan tiltrekke andre ungdommer, og det blir en negativ trend, sier Homme.

Ifølge lensmannen har både politiet og andre etater jobbet mot disse ungdommene lenge.

— Situasjonen i Vennesla er at det er visse utfordringer med en hard kjerne ungdommer fra 14 til 16 år, noen oppover mot 18 år, som vi har jobbet med i mange år. Vi har et samarbeid med kommunen og Moonlight om et kjerneopplegg for ungdommene. Men noen av dem er nå i ferd med å bli gitt opp og overlatt til andre etater. Når de har passert 18 år er de ferdig med skolen, og da vil ikke forebyggende enhet på lensmannskontoret lenger engasjere seg i problemet. Da ender de på Nav, forteller Homme.

Røykes hasj på skolen

Han mener mange havner i en ond sirkel.

— Etter hvert møter ikke ungdommene på skolen og de blir nektet adgang på fritidsklubben. Vi har meldt ifra til barnevernet og har kontakt med foreldrene. Men mye står og faller på om de vil ha hjelp selv, og om foreldrene tar imot tilbudene, sier Homme.

Politiet har vanskelig for å få på plass tiltak som hjelper.

— Trenden de siste årene er at vi sliter med å få folk ut av rustilværelsen. Flere av ungdommene er bøtelagt for vinnings- og narkotikakriminalitet. Politiet får med jevne mellomrom melding om at det røykes hasj på skolens område, sier Homme, som igjen peker på at politiet har lite ressurser til å patruljere skolegården.