Det var på ettermiddagen 9. august i år at mannen fyllekjørte langs riksvei 455 ved Homme i Marnardal. Han var da påvirket av alkohol, og andre berusende og bedøvende midler.

Resultatet ble trafikkuhell hvor han kjørte utfor veien og bilen ble sittende fast i en myr. Dermed oppstod det skader på bilen.

50-åringen hadde heller ikke førerkort for bil da han fyllekjørte. Politiet begynte å etterforske saken og fant raskt ut at mannen var godt kjent for å kjøre med alkohol i blodet.

Usikker på alkoholinntak

I retten forklarte 50-åringen at han er noe usikker på hvor mye han hadde drukket, men i alle fall "en six-pack" før han tok fatt på landeveien. Tiltalte forklarte i retten at det var flere tekniske mangler ved bilen og han mente at det var årsaken til utforkjøringen.

En halvtime etter uhellet kom politiet til stedet. Da hadde 50-åringen blitt med en annen bil til Bjelland. Politiet pågrep tiltalte og tok han til legevakta for å avlegge blodprøve. Resultatet av prøven, som ble tatt tre kvarter etter uhellet, viste en promille på 1,81. ## Aldri hatt førerkort

Blant bevisene som politiadvokat Terje Kaddeberg Skaar la fram i retten var utskrift fra motorvognregisteret. Det viste av 50-åringen aldri har hatt førerkort for bil.

Fra slutten av år 1980 til starten av år 2000 er mannen dømt hele 14 ganger for fyllekjøring. Saken fra Marnardal, hvor 50-åringen erkjente straffskyld, blir dermed hans 15. dom for fyllekjøring. Han er i tillegg dømt for vinningskriminalitet og narkotikalovbrudd.

– I straffskjerpende retning vektlegger retten tiltaltes tidligere dommer og bøter. At tiltalte igjen dømmes for kjøring uten gyldig førerkort tilsier isolert sett en ubetinget fengselsstraff, skriver retten i dommen.

– Total mangel på respekt

– Tiltaltes straffe-og bøteregister viser en total mangel på respekt for vegtrafikklovgivningen gjennom år og retten finner at det ikke minst av allmennpreventive hensyn, må fastsettes en lengre ubetinget fengselsstraff, heter det videre i dommen.

Aktor Kaddeberg Skaar var klar for å be om en lang fengselsstraff. Syv måneder bak fengselsmurene og 10.000 kroner i bot var ønsket fra aktor. Kristiansand tingrett sa seg enig i straffen.