ARGUMENTERTE: Søgne-ordfører på talerstolen i Vennesla samfunnshus. På hele lerretet viser hun argumentene hun mener er viktige når Stortinget skal si ja eller nei til å flytte fylkesgrensa. Foto: Oddd-Inge R nning

VENNESLA : Stortingets kommunalkomité besøkte Vest-Agder mandag. Det var under formiddagsmøtet i Vennesla, hvor saken om fylkesbytte sto på agendaen, at Høyres medlem Michael Tetzschner luftet sin personlige mening overfor Fædrelandsvennen.

— Høyre har ikke konkludert i spørsmålet om de fire kommunene får lov å bytte fylke. Personlig mener jeg dette aktualiserer om ikke Agderfylkene like godt bør slås sammen, sa Tetzschner til Fædrelandsvennen.

Han mener folkeavstemninger ikke er spesielt egnet til å avgjøre organiseringen av offentlig sektor, og han sier det er Stortingets ansvar å bestemme organiseringen av myndighetene i Norge.

Ikke tema

Leder i kommunalkomiteen, SVs Aksel Hagen, sier fylkessammenslåing ikke står på Stortingets dagsorden.

— Vi skal ta stilling til fire konkrete søknader fra Evje og Hornnes, Lillesand, Birkenes og Iveland om å bytte fylke. Vi skal ikke avgjøre fylkesstrukturen. Men uansett hva vi gjør, er jeg sikker på at den debatten

kommer. Sier vi ja til fylkesbytte, kommer en fylkesdebatt. Sier vi nei, kommer også debatten, sier Hagen.

Det er en debatt han for så vidt ønsker seg:

— Jeg mener Norge trenger færre fylker og større regioner. Det vil komme for full tyngde om ett år eller to, men ikke nå. Hva vi ender opp med i Agder, kan jeg ikke si. Det jobbes hardt i departement og i partiene. Mitt mål i en så vanskelig sak, er enstemmighet i Stortinget. Det vil alle tjene på, sier Hagen.

Michael Tetzschner synes Hagen har et fromt ønske, men sier det ikke blir enighet med mindre det er gode løsninger å bli enige om. Heller ikke han vil forskuttere noe utfall.

Austegder i Vest-Agder

Det vakte oppsikt i stortingskomiteen at representanter fra både Iveland, Lillesand og Birkenes var til stede i kulturhuset i Vennesla under komiteens fylkestur til Vest-Agder. Stortingsfolkene mente det sa noe om forholdet mellom kommunene langs fylkesgrensen og hvor viktig saken er lokalt.

ETT FYLKE: Høyres Michael Tetzschner mener man like godt kan slå sammen Agderfylkene. Her er han i Venneslas nye bibliotek og kulturhus. Foto: Odd-Inge R nning Uleberg

— Vi har hørt de fleste argumenter mange ganger. Men det var godt å høre det live og å møte menneskene dette angår, sa Aksel Hagen.På møtet snakket både fylkesordfører Terje Damman og Søgne-ordører og nestleder i Knutepunkt Sørlandet, Åse Severinsen, varmt for at Vest-Agder får fire kommuner ekstra.

— 45 prosent av Agders befolkning bor i knutepunktet. Fylkesgrensa hindrer oss. Vi sløser ressurser og vi får dårligere kvalitet enn hvis hele Kristiansand-regionen hadde vært i ett fylke, sa Severinsen.

Komiteen tar fremdeles sikte på å avgjøre hvor fylkesgrensa skal gå før jul – hvis regjeringen får ferdig sin innstilling. Regjeringen har varslet at det kan bli utsatt til januar.

Hagen sier det jobbes tett mellom de rødgrønne fraksjonene på Stortinget og i regjeringen.

Busstur

— Ingen har bestemt seg og alle parter lytter til hverandre akkurat nå, sa han, før bussen kom og fraktet kommunalkomiteen langs E 39 til Kvinesdal hvor de skulle høre mer om Vest-Agder og Listers utfordringer.