Gratulerer med robot, sier direktør Jan-Roger Olsen til avdelingsoverlege Rolf Bie ved patologisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand. I mellom dem står seksjonsoverlege Åge Andersen fra Arendal og videre mot venstre står Ole Tysland, urolog i Kristiansand og Hans T. Thomassen urolog fra Kristiansand. Foto: Steinar Vindsland
ENIGE: Mandag ble investor Ole G. Ottersland og styreleder Peder Olsen enige om robotgaven. Foto: Sondre Steen Holvik

GRIMSTAD: Mandag ble styreleder Peder Olsen og investor Ole G. Ottersland enige om at den omstridte roboten plasseres i Arendal og at det skal opprettes en organisasjon med ledelse på tvers av fylkesgrensene. Onsdag møtte direktør Olsen gjengen fra Arendal og Kristiansand som skapte den historiske enigheten om tverrfaglig ledelse i det urologiske kreftmiljøet.

— Nå skal vi bygge videre på denne enigheten som er oppnådd i de urologiske fagmiljøene i Kristiansand og Arendal, sier Olsen til Fædrelandsvennen. Før møtet begynte gratulerte han samtlige tilstedeværende med roboten, og stemningen var like glad som på en fødestue etter en vellykket nedkomst.

Kritisk

I en risikoanalyse sykehuset selv har utarbeidet viser det seg at forholdet mellom andre fagmiljø i Kristiansand og Arendal er akutt kritisk. Sykehuset kaller arbeidet med å dempe striden for "Kultur for helhet", og dette er et av sykehusets fem hovedsatsingsområder.

Et av eksemplene på den pågående striden er situasjonen for slagavdelingen, som også er definert som kritisk. Et styrevedtak om funksjonsfordeling mellom byene blir ikke gjennomført, og til sommeren og høsten kan Arendal bli stående uten døgnvakt for slagpasienter.

Viktig

— Jeg skal jobbe videre både med nevrologisk/slagavdeling og kardiologisk avdeling der det er store utfordringer, sier direktøren.

Møtet i går tok konkret for seg hvordan arbeidsoppgavene skal fordeles, vaktturnuser organiseres og pasientflyten skal gå. Det innebærer blant annet at ansatte fra Kristiansand må reise til Arendal, og omvendt.

— Det er avgjørende viktig at vi bruker dette momentumet til å få den faglige uenigheten inn i gode prosesser, slik at vi kan ta tak i uenigheten og finne løsninger, sier Olsen.

Munnkurv

— Vil du legge lokk på intern uenighet i offentligheten ved å innføre munnkurv og straffereaksjoner?

— Nei, overhodet ikke. Men for å få diskutert uenigheten vil jeg at den skal tas opp i interne fora, ikke bare i form av medieutspill, sier Olsen.

Han mener ansatte ved sykehuset har skapt unødvendig utrygghet blant sørlendingene med utspill om saker de ikke er involvert i, eller har tilstrekkelig kunnskap om. Og retter en formanende finger til politikere:

Politikere

— Jeg har forhåpninger til at politikere respekterer at de ikke alltid skal gå på banen med utspill fra enkeltpersoner, uten å sjekke realitetene, sier Olsen.

På begge sider av bordet på Rica Hotell Grimstad satt folk fra begge agderfylkene, hulter til bulter, klare til å ta fatt da Fædrelandsvennen forlot møterommet.