KRISTIANSAND: — Man kan ikke utelukke at det finnes kameraderi i et system som dette, sier forvaltningsrevisor Stein Grøntoft i Kristiansand Revisjonsdistrikt. Han har gransket tilskuddsordningene i Kristiansand kommune, og skrevet en rapport som tar for seg måten kommunen deler ut penger på, offentlige anskaffelser og offentlig støtte.

LES HELE RAPPORTEN HER!

44 millioner

Granskingen er gjennomført etter at Fædrelandsvennen i vår avdekket at kommunen delte ut 44 millioner kroner uten åpen søknadsprosess. Transparency International pekte da på at dette åpnet for et system der kjennskap og vennskap var viktig. Dette støtter kommunerevisorene.De har gjort to hovedfunn:

• Mye tyder på at særinteresser har fått gjennomslag på en måte som kan svekke lokaldemokratiet. Spesielt kristne organisasjoner er tilgodesett.

• Shalam er bevilget ulovlig offentlig støtte på 1 million kroner, samtidig som kommunen har kjøpt tjenester fra dem i en årrekke uten at det har vært lagt ut på anbud. (Se egen sak).

— Det første har vi pekt på som en praksis som ikke er gunstig for lokaldemokratiet. Det andre er ulovlig, sier Grøntoft.

Særinteresser vinner

Rapporten gir hard kritikk mot politikerne som styrer byen.

"Det er indikasjoner på at særinteresser i Kristiansand kommune får gjennomslag på en måte som ikke er optimal med tanke på lokaldemokratiets legitimitet", står det i rapporten. Kommunerevisjonen mener at det både innenfor kultur og i helse— og sosialsektoren er et kraftig misforhold mellom andelen midler som deles ut gjennom kjente og åpne tilskuddsordninger, og på tilskudd som deles ut over egen post i budsjettet uten kjente tildelingskriterier. I flere tilfeller er det delt ut penger uten at det er sendt søknad.

Rett til partiene

Opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) bekrefter flere av funnene.

— De siste årene har vi opplevd mer og mer at organisasjoner søker direkte til partiene om støtte. Det har etablert seg en sannhet som sier at det lønner å gå til partiene fremfor å gå gjennom den vanlige prosessen, sier Gundersen. Hun sier at det er spesielt de kristne organisasjonene som benytter denne fremgangsmåten.

— Kristelig Folkeparti og deres samarbeidspartnere har vært med på å bygge opp denne måten å jobbe på, hevder Gundersen. Hun sier at noe kan tilskrives den politiske konto, men at det har gått for langt.

— Vi må tildele mye mer gjennom kjente kriterier og åpne prosesser, mener Gundersen.

Politiske prioriteringer

Varaordfører Jørgen Kristiansen understreker at bystyret står helt fritt til å dele ut penger til de formål de mener er riktige. Han sier at han ikke har sett noe til kameraderi i kommunen.

— Vi gjør en del politiske prioriteringer, og ingen bør være overrasket over at vi gir til kristne lag og foreninger. Den første setningen i koalisjonens tiltredelsesdokument er at Kristiansand skal bygge på den kristne kulturarv, sier Kristiansen. Han legger likevel til at et råd fra kommunerevisjonen om en portal der søknadene går gjennom en felles prosess er en god idé.

Leder av kontrollutvalget, Vidar Kleppe (D), mener også at politikerne står fritt til å dele ut penger der de mener det er riktig.

— Vi skal ikke straffe de som står på og finner ut hvordan systemet fungerer. Lobbyisme er ikke noe nytt i politikken, sier han.