KRISTIANSAND: — Dette blir meget spennende, 20 millioner kroner er veldig mye penger, sier Skeie Jakobsen. - Det er første gang jeg er borte fra de minste av barna mine mer enn ett døgn, og det er første gang jeg er i USA også.

Hun er med i en gruppe på sju gründere fra hele landet som sammen med det internasjonale kompetansenettverket Connect skal til San Diego i USA for å finne investorer. - Drømmen er at en av de store, medisinske utstyrsleverandørene i verden viser interesse for våre produkter, sier Skeie Jakobsen. Drømmen er ikke så langt unna, i USA venter en samtale med en stor, internasjonal utstyrsleverandør, men Skeie Jakobsen ønsker ikke og røpe hvilken.

Verdenslansering

Målet er verdenslansering av SmartCares produkter, og bli en ledende aktør innenfor e- helse. For å klare dette vil selskapet ha behov for både kapital og riktige samarbeidspartnere. Møtene i California er første steg på denne veien hvor selskapet vil kunne presentere seg både for potensielle investorer og samarbeidspartnere.

Behovet for tjenesten er stort, da det er over 300 millioner mennesker som har diabetes. Skeie Jacobsen håper å kunne hjelpe svært mange av disse med dette produktet og at tjenesten også er så verdifull at noen vil betale noen kroner for denne slik at selskapet kan tjene penger og videreutvikle seg med flere tjenester.

I lengre tid har selskapet planlagt muligheten for å hente 20 millioner kroner i det amerikanske investormarkedet. På den andre siden kan et økonomisk eventyr vente. 300 millioner mennesker i verden har diabetes, og når man én prosent av markedet vil inntektene per måned bli på rundt 57 millioner kroner.

Redder mange

SmartCare er en suksessbedrift bygd opp av Annette Skei Jakobsen. Hun er sykepleier og da hennes mann fikk diabetes 1 bestemte hun seg for å lage en app som varsler når pasienten får føling. - Årlig dør mange diabetikere av dette, appen kan redde mange, sier Skeie Jakobsen.

Appen fungerer som en omvendt trygghetsalarm. Det vil si at når brukeren ikke er i stand til å slå av alarmen, varsles pårørende man selv har satt opp på forhånd. Alt styres via en applikasjon (app) på smarttelefonen, men overvåkings- og varslingstjenesten ligger på en egen server.

I tillegg jobber SmartCare med flere apper. De har allerede på markedet en trygghetsalarm, etter samme prinsipp som diabetesalarmen, men mer innrettet mot mennesker med kroniske lidelser, hjerte- og lungesyke, rullestolbrukere og nyopererte.

— Vår USA- lansering starter i San Diego og målet er å gå videre derifra. Det å lansere appen er bare en knapp, så er den tilgjengelig i 146 land. Men det viktigste er at dette kommer fra helsepersonell og at brukerne blir fulgt opp.

Skeie Jakobsen kan prate seg varm om muligheten til å få appen ut i hele verden. Ikke på grunn av pengene, men fordi det vil bety mye for mange som lever med diabetes. - I India er det mange mobiltelefoner, men dårlige medisiner for behandling mot diabetes. Med appen kan du tørre å legge deg med riktig blodsukkernivå. Det betyr at man slipper unna senskader, som høyt blodsukkernivå fører til, sier Skeie Jakobsen.

Flere priser

Skeie Jakobsen har fått Rosingprisen for den mest kreative og nyttige IT- løsningen i Norge i 2012, hun har fått sykepleierforeningens Smartpris og for kort tid siden den nasjonale e- helseprisen.

— 1. desember, samme dag som vi landet i San Diego, lanserer diabetes- appen i USA . Det blir meget spennende. Vi er i en fase der vi jobber mye med den internasjonale lanseringen, derfor er møtene i San Diego svært viktige. Selskapet har fått mange henvendelser fra spennende investorer, noen fra utlandet og noen fra Norge. Det blir ikke enkelt å hente 20 millioner kroner, men dette har vi veldig stor tro på, sier Skeie Jakobsen.

— Programmet i San Diego er svært spennende. Vi følger Connects program de første dagene, og har egne avtaler deretter. De har hjulpet oss slik at vi treffer mange spennende og kompetente mennesker, og jeg gleder meg til å fortelle om våre produkter, sier Skeie Jakobsen. - I San Diego får vi testet ut ideen, og sjekket om den er liv laga.I tillegg får vi treffe mange flinke folk som skal hjelpe oss inn på det amerikanske markedet.

Vi gjør oppmerksom på at en av hovedsamarbeidspartnerne til Connect er Schibsted, som også eier Fædrelandsvennen.

- Vil møte spennende investorer

I San Diego vil gründere fra hele verden samles. Der vil de bli koblet sammen med mennesker med kompetanse og kapital.

birger eckhoff.jpg Foto: Torstein en

— Rundt 500 mennesker samles årlig i Global Connect, sier leder av Connect Sørlandet, Birger Eckhoff . Kristiansandsfirmaet SmartCare er ett av sju norske firmaer som får dekket reise og opphold av dette internasjonale kompetansenettverket. De seks andre jobber også innenfor e- helse og telekommunikasjon og kommer fra hele Norge.

— Annette Skeie Jakobsen har gjort en kjempejobb og vi tar med henne og andre norske gründere for at hun skal få møte mennesker som kan være interessert i å investere i en norsk bedrift, sier Eckhoff. - Connect oppsto på 1980- tallet og vi jobber aktivt med innovasjon og utvikling av nye forretningsideer.

— I samarbeid med Connect Kristiansand, har SmartCares investor Walter Grov oghans selskap i USASaga Internasjonal Holding, satt opp ett spennende og tettpakket program for USA turen, sier Annette Skeie Jakobsen. - Igjennom Walter Grov's nettverk og Global Connect- programmet får SmartCare anledning til å presentere Diabetesguard både for fagfolk og investorer.

I forkant av turen til USA blir Skeie Jakobsen coachet av folk fra Connects nettverk, og neste uke skal hun gjennom flere Skype- intervjuer for å forberede seg best mulig. - Når hun kommer til USA møter hun de store folka, og hun får bare en mulighet. Da er det viktig at hun er godt forberedt, sier Eckhoff.