KRISTIANSAND / OSLO: Det var før helgen at regjeringen oppnevnte 368 nye lekmedlemmer til Utlendingsnemnda (UNE), deriblant innvandringsmotstanderen Vidar Kleppe, noe som vakte en del oppsikt.

— Det er typisk at de stigmatiserer og setter folki bås, sier Vidar Kleppe.

Rune Berglund Steen, som erkommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, sier det er en svakhet atinnvandringsmotstandere kan være med å avgjøre asylsøkeres sak.

Streng og rettferdig

Til avisen sier Steen at han ikke hartillit til at Kleppe vil ha et åpent sinn i sakene.

— Det er vanlig at de kommer med slikestigmatiserende uttalelser. De vet ikke hva jeg står for. Jeg vil ha enrettferdig og streng innvandringspolitikk, og det tror jeg at 90 prosent av dennorske befolkningen vil ha, kommenterer Kleppe.

Han tilbakeviser også Steens påstand om athan har hatt personlig kontakt med den nå avdøde Arne Myrdal og Folkebevegelsenmot innvandring.

— Det er tull. Jeg satt i Justiskomiteen og nårfolk ringte meg på kontoret snakket jeg med dem, uansett hvem det var, svarerKleppe.

- Sure oppstøt

Han møtte heller aldri Myrdal personlig, ogkaller det oppgulp og sure oppstøt når Steen setter Kleppe i forbindelse medplanene om å opprette et landssvikerregister.

— Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, men harikke fått en formell dato for oppstart. Det er mange saker som skal behandles,så jeg regner med at jeg snart for informasjon.

Kleppe understreker at han er vant med åfølge regler og lovverk, og vil fortsette med det i sin nye rolle.

Foreslo seg selv

Ifølge Fædrelandsvennen var Kleppe selv overrasket over utnevnelsen, men Klassekampen skriver tirsdag at det var Kleppe selv som foreslo at han burde få vervet. Ifølge avisen foreslo Fylkesmannen i Vest-Agder Kleppe på bakgrunn av vedtak i Kristiansand bystyre, hvor Kleppe foreslo seg selv.

– Dette er et saksfelt som passer meg veldig greit. I tillegg har jeg allsidig erfaring fra både Stortinget og bystyret i Kristiansand, sier Vidar Kleppe til Klassekampen om hvorfor han selv fremmet sitt kandidatur til nemnda.

Om lag halvparten av medlemmene i UNE blir oppnevnt etter forslag fra frivillige organisasjoner. Den andre halvparten er oppnevnt etter forslag fra Juristforbundet, Utenriksdepartementet og Justisdepartementet. Kleppe tilhører den siste gruppen.

Men Justisdepartementet foreslår medlemmer etter forslag fra Fylkesmennene rundt om i landet. Fylkesmannen i Vest-Agder, som foreslo Kleppe som UNE-medlem, gjorde dette på bakgrunn av et vedtak i Kristiansand bystyre i september i år, der Kleppe altså foreslo seg selv.