FRA LOFTET: Elleve måneder i året ligger julegryta til Frelsesarmeen gjemt og lagret på øverste loftet. Onsdag hentet kaptein Sverre Petter Alvsåker gryta, og klargjorde for starten til lørdag. Foto: Roar Greipsland
UT AV BAGEN: Se her ja, alle delene er visst på plass. Sverre Petter Alvsåker er i gang med monteringen, og håper fjorårsrekorden på 420.000 i julegryta skal bli slått enda en gang. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: — Ja, vi har foreløpig bare dekket inn 50 vakter, og trenger sårt 150 til.

Kaptein Sverre Petter Alvsåker i Mandal håper inderlig at mange flere vil ta timeøkter for å dekke inn alle de sorte hullene i vakta. Lørdag stiller de første hjelperne opp ved julegryta på torvet, og holder på helt fram til julaften. Melder det seg ikke flere, blir det en tøff jobb for armeens gode hjelpere.

Åtte vakter daglig

— Vi starter klokka 10.30 hver dag, og holder på til kl. 16. Andre uka i desember, når butikkene trår til med langåpent, så følger vi etter og har folk ved gryta til klokka 19. I tillegg til på torvet står vi i Øvrebyen og ved Ica på Sanden, forklarer kapteinen.

Dermed trenger han opptil åtte vakter hver eneste dag. Øktene er stort sett på én time om gangen, og han har i god Frelsesarme-ånd både håp og tro på at det skal løse seg.

— Heldigvis har armeen god støtte i samfunnet. Mange som ellers ikke har fast tilhørighet i Frelsesarmeen har andre år tilbudt sin hjelp, sier Alvsåker.

Snø gjør susen

I fjor kom det inn ca. 420.000 kroner i gryta, og i år håper han fjorårsrekorden blir slått. Litt kalde kvelder med litt snøvær, pirker som regel enda mere i folks samvittighet.

— Ja, det virker som om været har mye å si på givergleden. Vi har fått inn alt mellom 2000 kroner og over 30.000 kroner på en dag. Og alle pengene går til lokale tiltak, blant annet til mat for de som trenger det til jul og ellers i året.

Ring og kvittering

— Har du fått noen rare ting i julegryta?

— I fjor fant vi en diamantring i hvitt gull. Den ble taksert til 2500 kroner. Ellers så finner vi litt busskvitteringer og sånn som følger med ned, sammen med sedlene.

— Andre ting?

— Myntene du stapper på som erstatning for ti-kronene i handlekurvene. De følger vel med sammen med myntene som blir hentet fra lommene.

Se flere bilder på fvn.no