KRISTIANSAND: — Det smerter oss å måtte stenge denne bokhandelen. Vi skulle gjerne fortsatt i Sandens og utviklet tilbudet vårt der. Dette er ikke en ønsket situasjon for oss, sier Morten Aas, direktør i Norli Libris.

Da de to bokhandlerkjedene Norli og Libris i fjor bestemte seg for å fusjonere, grep Konkurransetilsynet inn. De mente at den nye kjeden ville ha en for sterk markedsandel i sju norske byer og tettsteder. En av byene var Kristiansand.

For dominerende

I sitt vedtak skrev de at den nye kjeden ville ”føre til en vesentlig konkurransebegrensning i markedet for allmennbokhandler i Kristiansand”.

Ifølge Konkurransetilsynets tall ville den nye kjeden få over femti prosent markedsandel i Kristiansand sentrum, siden Libris allerede har to forretninger der.

Den nye kjeden har også vært nødt til å stenge forretninger i Levanger, Haugesund, Drammen, Trondheim, Kongsberg og Lillehammer.

— Det var ikke et ønsket grep fra vår side. Det var på kravlisten fra konkurransetilsynet, sier Morten Aas.

Får konkurrent

Nå kommer Nota Bene inn i lokalene der Norli holdt til. Lørdag jobbet de med å gjøre forretningen i stand til åpning.

— Vi hjalp de til å få i stand fusjonen ved å kjøpe opp fem forretninger. Skulle Norli Libris gjøre noe i Kristiansand, måtte de selge i Sandens, siden de to andre er i privat eie. For oss passet det bra, for vi trengte en forretning i Kristiansand sentrum, sier Rune Nicolaisen, administrerende direktør i Nota Bene.

Både leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen, og Sandens senterleder Svein Olav Birkeland er fornøyd med at fusjonen ikke førte til at et av butikklokalene ble stående tomt.

— Min opplevelse er at Norli Libris forstår vedtaket fra Konkurransetilsynet. Og når byen blir tilført en ny forretning, er det en helt fin løsning, sier Harald Andersen.