SØGNE: — Jeg er veldig glad og lettet over at denne saken nå er avsluttet. Det er viktig for meg at jeg har fått en avgjørelse, og jeg håper det innebærer en sluttstrek i saken, sier Kristin Tofte Andresen til Fædrelandsvennen.

Rådmannen var inhabil

Sluttstrek: Kristin Tofte Andresen håper nå at det er satt sluttstrek for hennes sak, slik at hun kan gå videre med planene om å selge ut deler av sin eiendom. Foto: unknown

Et flertall av politikerne i plan— og miljøutvalget i kommunen besluttet onsdag å gi Tofte Andresen medhold i sin søknad om dispensasjon fra kommuneplanen for å fradele de tre tomtene. Dermed kan Tofte Andresen endelig gå videre med planene om å selge ut deler av eiendommen.

— Akkurat det betyr veldig mye for meg, sier Kristin Tofte Andresen.Det nye vedtaket kommer som en konsekvens av at fylkesmannen har opphevet tidligere vedtak, ettersom rådmann Kim Høyer Holum ble funnet inhabil da han var med og behandlet saken. De to hadde et for nært vennskap, og rådmannen burde derfor ha holdt seg unna saken, konkluderte fylkesmannen. Habilitetsspørsmålet ble reist da et politisk mindretall krevde lovlighetskontroll av vedtaket. For Kristin Tofte Andresen har oppmerksomheten og den lange saksbehandlingstiden vært ubehagelig og belastende.

Tung prosess

— Det er ikke så mye jeg har kunnet gjøre, annet enn å vente på at alle som skulle inn i saken min – og det har ikke vært få – fikk sagt det de skulle. Akkurat det har vært en lang og tung prosess. Men jeg har hele tiden opplevd at jeg har hatt et ryddig forhold til Søgne kommune, understreker hun.

Vedtaket i plan- og miljøutvalget var i strid med innstillingen fra advokat Ove Chr. Lyngholt, som utarbeidet saksframstillingen i og med at rådmannen (og følgelig hans stab) var funnet inhabile. Lyngholt viste til føringene i kommuneplanen og anbefalte at området ble utviklet etter en overordnet plan, og argumenterte for at en dispensasjon ville undergrave kommunens muligheter til å sikre en forsvarlig og gjennomtenkt utvikling av området. Hans innstilling fikk støtte fra Venstre og Ap, mens flertallet på seks, bestående av Høyre, Frp og KrF, vant fram med et alternativt fellesforslag. I det rekordlange vedtaket heter det blant annet at fradelingen til boligformål (for Tofte Andresens eiendom) er i tråd med føringene for området, og harmonerer med arealanvendelsen, til tross for at både fylkesmannen og Lyngholt går imot.

— Vi ser ingen problemer med at det blir bygd to hus i dette området, hvor det ligger mange boliger fra før av. For oss har dette hele tiden vært en kurant sak, det er rådmannens innblanding i den som har komplisert prosessen fram mot et endelig vedtak, sier Tom Løchen (H), leder av plan- og miljøutvalget.

Eksklusiv rett

— Slik jeg oppfatter vedtaket, gir det Kristin Tofte Andresen en eksklusiv rett til å dispensere fra kommuneplanen, mens andre som ønsker å gjøre tilsvarende i dette området, må forholde seg til planverket, sier Bjørn Egeli (Ap), som tilhører mindretallet på tre.

— Men nå er vel siste ord sagt i denne saken?

— Ja, det er nok det. Det vil si – det eneste som kunne skjedd, er at fylkesmannen gikk inn og stoppet vedtaket, men det er lite sannsynlig, erkjenner Ap-politikeren.