Rektor Eva Berg, Tangen videregående skole Foto: Lars Hoen
Adrian Saxe Nielsen, tidligere elevrådsleder på Tangen vgs Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: — Vi kan jo ikke har det slik at vi har en innsamlingsaksjon til to prosjekter, og så får det ene prosjektet ingen penger. Jeg forstår problemene og kritikken mot MYSA, men dette har ikke gått riktig for seg, sier Adrian Saxe Nielsen, som var elevrådsleder på Tangen videregående skole i fjor høst.

Sist høst hadde Tangen vgs en innsamlingsaksjon til Strømmestiftelsen, og elevråd, lærere og skoleledelse ble enige om at hovedprosjektet skulle være å støtte organisasjonens arbeid med fredslandsbyen Kuron i Sør-Sudan, som biskop Paride Taban grunnla i 2004. Men samtidig skulle man også støtte fotballprosjektet MYSA i Mathare-slummen utenfor Nairobi i Kenya.

Innsamlingsaksjonen var en alternativ variant av "Operasjon Dagsverk" og fikk navnet "Gi en dag". Det ble samlet inn 256.000 kroner.

Kun Sør-Sudan

Forrige mandag skrev Fædrelandsvennen om Ringsaker videregående skole, som hadde samlet inn penger til MYSA i Kenya som ikke kom fram, og som i stedet står på en frosset konto hos Strømmestiftelsen. Innsamlingskontrollen slo fast at Strømmestiftelsen har opptrådt ryddig i spørsmålet om de innsamlede midlene. Men det var uenighet på skolen som hadde samlet inn pengene om hvordan saken skal håndteres nå og hva pengene skal brukes til.

Rektor Eva Berg, Tangen videregående skole Foto: Lars Hoen

En lignende situasjon har oppstått i Kristiansand. Den tidligere elevrådslederen på Tangen vgs, Adrian Saxe Nielsen, tok kontakt med Fædrelandsvennen og lurte på hva som hadde skjedd med midlene fra hans tidligere skole.Rektor Eva Berg sier nå at alle pengene fra innsamlingen ble sendt til Sør-Sudan.

I tiden etter innsamlingen jobbet Strømmestiftelsen for å få bekreftet innholdet i et alvorlig varslingsbrev som handlet om grove seksuelle overgrep, korrupsjon og aldersjuks i den kenyanske organisasjonen.

— Da det ble avdekket uheldige omstendigheter ved MYSA, ble det bestemt at vi i tiden fremover kun skulle konsentrere oss om Kuron i vårt internasjonale prosjekt, sier Eva Berg.

Skoledemokrati

— Du sier at "vi" tok en avgjørelse om å konsentrere arbeidet om Kuron. Hvem er "vi"?

— Det var en avgjørelse jeg tok etter å ha fått informasjon om saken fra Strømmestiftelsen, sier rektor Eva Berg.

— Dette ble aldri diskutert med oss. Jeg synes at når elever, lærere og skoleledelse går sammen om å støtte to prosjekter, så bør vi også være sammen om beslutningen om å gjøre ting annerledes, hvis det er grunnlag for det, sier Saxe Nielsen .

Adrian Saxe Nielsen, tidligere elevrådsleder på Tangen vgs Foto: Lars Hoen

Han satt som elevrådsleder til mars i år. Men til dags dato er elevrådet fortsatt ikke informert eller spurt om sin mening om saken.

Vil informere snart

I en e-post understreker Eva Berg til Fædrelandsvennen at alle var enige om at hovedprosjektet for innsamlingen var Kuron i Sør-Sudan, og hun sier man har garantert overføringer på 250.000 kroner til prosjektet årlig. Derfor mener hun man egentlig ikke har har omdisponert noen midler.

"Nytt elevråd vil bli informert om tilpasningene av prosjektet, slik at dette er forankret hos elevrådet før internasjonal uke og "gi en dag" 25 oktober." skriver hun.

"Mysa var tiltenkt som et sekundærprosjekt og i utgangspunktet skulle vi bidra med noe midler til drift av aktiviteter (penger, utstyr m.m.), selvfølgelig avhengig av hvor mye midler som ble samlet inn", skriver Berg.

— Vi samlet inn penger til to prosjekter. Jeg visste ingenting om problemene i MYSA før jeg leste om det i Fædrelandsvennen i sommer. Jeg synes det er riktig å støtte begge prosjektene når man samler inn penger til to prosjekter. Og uansett burde ikke rektor tatt denne avgjørelsen alene, sier Adrian Saxe Nielsen.