SNORKLIPP: Lillian Olsen, leder av rådet for funksjonshemmede i Mandal, fikk æren av å klippe snor og markere det nye taxus-tilbudet. Foto: Jarle R. Martinsen
TAXUS: Ombord i bussen er det god plass til rullestolene kan Siri Topstad konstatere. Det er en helt ny Taxus-buss som er langt mer bekvemmelig enn den forrige. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Dette er fantastisk greit. Bare å suse rett om bord, gliser medlem i det fylkeskommunale rådet for funksjonshemmede, Siri Topstad.

Onsdag formiddag ble et storstilt prosjekt mellom Mandal kommune, Statens vegvesen, Vest-Agder fylkeskommune og Agder kollektivtrafikk markert. Et 20-talls holdeplasser i Mandal er tilrettelagt for funksjonshemmede.

Som vil si at personer i rullestol ikke har noen hindringer når de skal om bord i bussen. Det er også laget en ledesti for blinde og svaksynte som slik lett kan finne veien inn i bussen.

Tre ruter

I Mandal har det i mange år vært en minibuss med rundt 20 sitteplasser som har kjørt rundt i byen. Den går tre ulike ruter mot Ime, Skjebstad og Østre Skogsfjord. Det er holdeplasser langs disse rutene som er tilrettelagt.

– Det er helt topp. Tilbudet er helt nødvendig for at funksjonshemmede skal klare å komme seg ut, forteller leder for rådet for funksjonshemmede i Mandal, Lillian Olsen. Hun fikk æren av å klippe snor for å markere at prosjektet er over.

Ventebuer

Eller ikke helt over: Fortsatt er tanken å gjøre holdeplassene enda bedre, blant annet med å sette opp ventebuer langs rutene.

Også selve bussen, kalt Taxus, er blitt mye bedre etter at Sørlandsruta kjøpte inn en ny busspark før sommeren. En rampe senker seg for rullestolbrukere, her er god plass innenfor og komforten merkbart bedre.