KRISTIANSAND: – Vi har fjernet punktet om voldtekt fra prioriteringsdirektivet for å hindre misforståelser. Det har aldri vært politiets hensikt å nedprioritere voldtektssaker, sier Arne Pedersen, kriminalsjef i Agder politidistrikt.

I oktober omtalte Fædrelandsvennen utkastet til det nye direktivet som skal sile hvilke straffesaker som skal prioriteres, nedprioriteres eller forelegges politiledelsen for ressursmessig vurdering.

Ikke samarbeidsvillig

I hovedtrekk skulle småkriminalitet henlegges på grunn av manglende etterforskningskapasitet. Ved voldssaker med uoversiktlige og svake bevis, behov for avhør over distriktsgrensen og i saker hvor fornærmede nekter å avgi forklaring, skulle kriminalsjefen forespørres for ressursmessig vurdering. Dette gjaldt også voldtektssaker hvor offeret ikke var samarbeidsvillig eller motsatte seg undersøkelse ved voldtektsmottak.

– Dette ble tolket som en nedprioritering av voldtekter, noe som ikke var tilfelle. Vi er et av få politidistrikt med eget avsnitt for seksuelle overgrep. Dessuten viser oppklaringen av flere overfallsvoldtekter den siste tiden at agderpolitiet har fullt fokus på slike forbrytelser, sier Pedersen.

Sentrale stortingspolitikere samt leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, reagerte kraftig på utkastet og mente agderpolitiet var i ferd med å nedprioritere volds— og sedelighetssaker. Politimester Kirsten Lindeberg mener omtalen av det uferdige produktet skapte uheldige misforståelser.

Nødvendig prioritering

– Vi kan ikke nedprioritere forbrytelser vi er pålagt av Riksadvokaten å ha fokus på. Men innenfor de sentrale rammene har vi lokalt handlingsrom, og vi er tvunget til å prioritere hvilke straffesaker som skal ha fokus i en utfordrende ressurssituasjon. Prioriteringsdirektivet skal være dynamisk, og forandres om vi får flere ressurser, sier politimester Kirsten Lindeberg.

Utenom punktet om voldtekt er prioriteringene tatt med i det endelige produktet. Mindre alvorlige saker som simple tyverier og naskerier skal kodes vekk umiddelbart. Kriminalsjefen sier det helt klart vil påvirke statistikken, men mener prioriteringen er nødvendig.

Stor variasjon

– I mangel av en prioriteringsliste har enkelte tjenestesteder erfaringsmessig brukt store ressurser på småsaker som det nærmest har vært nytteløst å komme i mål med. Dessuten har prioritering av saker variert mye fra sted til sted. Hvilken prioritet et lovbrudd får, bør ikke avhenge av hvor folk bor, sier Pedersen.

Ifølge kriminalsjefen har etterforskning av anmeldte småsaker hindret arbeid med alvorlige og tunge kriminalsaker.

– Enkelte enheter har omtrent ikke stoffbeslag, selv om vi vet narkosituasjonen skulle tilsi noe helt annet. Det er enklere å etterforske anmeldte saker enn å drive oppsøkende arbeid, men det er ikke nødvendigvis riktig prioritering. Vi må ha en klar strategi og være aktivt ute for å avdekke de groveste forbrytelsene, sier Pedersen.