PÅ SKØYTER: Isbanen på Speilen er åpen igjen, og det visste disse jentene fra klasse 5b ved Furulunden skole å sette pris på i storefri. F.v. Belinda Bjerge, Stacy Jacobsen, Kaya Skogseth og Mari L. Pedersen. Foto: Jarle R. Martinsen
TRE LAG: Grytevakt ved Frelsesarmeens julegryte i gågata Arne Næss hadde tre lag med klær på. Her drar han i ullgenseren som er laget på Sjølingstad Uldvarefabrik. Den mener han er knallende god i slik kulde. Foto: Jarle R. Martinsen
PRAKTISK: Mandalselva fryser langsomt til, og det er praktisk for denne måken som kunne nappe i fisken til stående bufeet. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Skal si dere har det kaldt her i Norge, gliser Daniel Kaluzny. Polakken er sammen med to kolleger i Mandal for å montere lagrene som skal inn i klaffen midt på broa. Det er den eneste jobben de skal gjøre som tar et par dager. Så drar de tilbake til Polen igjen.

– Og det er like greit, for her er det kaldt. Hjemme var det fem grader pluss da vi dro, det er bedre enn dette, smiler han.

Kuldeopphold søndag

Kulda setter sitt preg på landet som sådan og også Sørlandet denne uka. Og vakthavende ved Meteorologisk institutt Bjørn Røsting forteller at det nok blir tilstanden framover.

– Vi får et opphold i kulden søndag langs agderkysten, da blir det rundt null grader og regn, forteller han.

Han forteller om snø på søndag med kuling vest for Lindesnes. Lørdag blir det godt og kaldt. – Det blir pent vær langs kysten og ned mot minus ti grader, sier han.

I neste uke blir det så skiftende igjen: Snø, kuling og synkende temperaturer.

Isbanen åpen igjen

Så det gjelder kanskje å utnytte vinter og kulden mens den er her. Det gjør i alle fall elevene på Furulunden barneskole i Mandal. Isbanen på Speilen er igjen åpnet.

– Vi er her straks vi har fri fra skolen, forteller klassevenninnene Belinda Bjerge, Stacy Jacobsen, Kaya Skogseth og Mari L. Pedersen som Fædrelandsvennen treffer i storefri. Da var banen stappfull av elever.

Frøs ikke

Andre vet å kle seg godt, som Arne Næss. Han var grytevakt ved Frelsesarmeens julegryte i gågata onsdag formiddag.

– Jeg har tre lag på overkroppen, to nede. Det beste er ullundertøyet laget på Sjølingstad Uldvarefabrik. Det er helt glimrende, kunne han meddele.

Han frøs derfor ingenting tross den isende vinden gjennom gågata.