KRISTIANSAND: Dommen i lagmannsretten er den samme som i tingretten. Juryen kjente mannen skyldig torsdag, og fredag ble tingrettens straffeutmåling stadfestet. Domfelte begikk overgrepene mot datterens venninne og datteren til en kamerat.

Lagmannsretten mener at dommen er streng, men innenfor den praksis som lovgiver har signalisert og ut fra de dommer som er avsagt i Høyesterett.

Anke gir tilleggsbelastning

"Lagmannsretten konstaterer innledningsvis at siktede under hele saken har benektet enhver form for overgrep. Ved også å anke skyldspørsmålet for lovbrudd han etter utfallet av ankesaken var seg bevisst at han hadde begått, har han utsatt jentene for en betydelig tilleggsbelastning, med risiko for ikke å bli trodd.

Hvilken grad av påkjenning dette har medført, ble for lagmannsretten meget tydelig påvist ved vitneforklaringen til den ene fornærmede".

Graverende lovbrudd

Retten uttaler i dommen at det ved straffeutmålingen er tatt utgangspunkt i at seksuelle overgrep mot barn hører til straffelovens mest graverende lovbrudd.

"Lagmannsretten har enstemmig kommet til at tingrettens dom på fem års fengsel bør opprettholdes. Straffen må betegnes som streng, men ligger innenfor det som kan forsvares etter rettspraksis, uten at lagmannsretten finner direkte sammenlignbare saker. Hvert av lovbruddene ville isolert medført straffer som ved direkte addisjon ville blitt i størrelsesorden fengsel i seks år. Det skal i saker som dette ved fastsettelsen av den samlede straffen legges begrenset vekt på elementet av det som relativt misvisende ofte omtales som kvantumsrabatt".

Etter at den tiltalte ble kjent skyldig torsdag, samtykket han til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til de to fornærmede i saken.

Domfelte tok betenkningstid etter at førstelagmann Dag Bugge Nordèn hadde lest opp dommer for ham i lagmannsrettssalen i Kristiansand tinghus fredag.