KRISTIANSAND: De som legges inn blir stadig yngre, og rus og psykiatri er en hyppigere kombinasjon enn tidligere.

Dette kom fram på torsdagens styremøte da avtroppende klinikksjef Anders Wahlstedt (62) redegjorde for utviklingen i psykiatrien de siste ni årene.

— Vi vet ikke årsaken, men vi er helt avhengige av samhandling med primærhelsetjenesten i kommunene for få ned bruk av innleggelser som førstevalg, sa han.

Brukerrepresentant Lise Kristiansen har denne kommentaren:

— Vi skulle gjerne visst årsaken, for dette er ganske alvorlig. Kanskje er toleransegrensen lavere på Sørlandet, og psykisk lidelse kan være mer tabubelagt. Kanskje blir brukerne ikke godt nok ivaretatt i kommunene, så de blir sykere når de blir lagt inn. Om tilbudet hadde vært bedre i kommunene og brukerne hadde blitt bedre ivaretatt av blant annet psykiatrisk sykepleier, ville det hjulpet. Dessverre skjer det motsatte. Vi får stadig meldinger om at kommunene reduserer tilbudene til folk med psykiske lidelser nå som de har dårligere økonomi, sier Kristiansen.

Hun er medlem av Kontrollutvalget for psykiatrien.

Vanskelig å behandle

— De som innlegges blir yngre og yngre, og stadig flere har en kombinasjon av rus og psykiatri. Dette skremmer meg veldig. De er vanskeligst å behandle og er gjengangere, sier Kristiansen.

Siden 2003 har Wahlstedt arbeidet for å etablere god samhandling med kommunene, særlig med tanke på å få ned tallet på henviste pasienter. Blant annet har han opprettet en silingsfunksjon i lindesnesregionen der en erfaren terapeut tar kontakt med foreldre og henviser for å forsøke å snu henvisningen av barn til psykiatrien. Cirka 50 prosent av henvisningene blir stoppet og snudd tilbake til kommunene.

— Det er en slags dørvakt for finne hva kommunene kan gjøre vel så godt som oss. Det er ingen vits i at barn skal bli pasienter i sykehuset hvis de kan bli hjulpet like godt i kommunen, sa Wahlstedt.

Doblet budsjett

Han fortalte at sykehuspsykiatrien på ni år har økt budsjettene fra 550 millioner kroner til en drøy milliard i dag. Sengetallet er redusert fra 354 til 291, tilbud er lagt ned og omorganisert til fire distriktspsykiatriske sentra. 350 millioner kroner er brukt på nybygg, det meste i Aust-Agder. Bruken av tvangsbehandling er gått ned, og innen mars vil det trolig ikke lenger forekomme fristbrudd, fortalte Wahlstedt, som til neste år blir seniorkonsulent med ansvar for internasjonale forbindelser samt lederutvikling.

Han la ikke skjul på at det har vært betydelig motstand i personalet mot nedleggelse av døgntilbud med "masse kos og hygge", men at nedleggelse var nødvendig for å få laget nye tilbud til blant andre unge med spiseforstyrrelser.

- Mye positivt

Også brukerne har fryktet omorganiseringen.

— I begynnelsen var jeg utrolig skeptisk til nedlegging av senger og omlegging av tilbud, særlig til de yngste. Men nå ser jeg at det er absolutt sånn det må være. De behandles hjemme, sier Kristiansen.

— Det har skjedd utrolig mye positivt i psykiatrien på disse årene, særlig i synet på pasienten. De gamle "museumsvokterne" er borte, og en ny generasjon leger er kommet med en helt annen innfallsvinkel. De er mye mer på tilbudssiden og trekker brukerne med i behandlingen. De har mer fokus på den friske enn den syke delen av pasienten, sier Kristiansen.

- Ikke bevisst juks

Sørlandet sykehus ventelistefører pasientene på en måte som er blitt kritisert som juks.

— Ved fastsetting av starttidspunkt for behandling bruker vi samme system som Hammerfest sykehus, og bruker startbehandling som første poliklinikktime. Dette er ikke noe bevisst juks fra vår side, og vi har kontaktet fylkeslegen i Vest-Agder for å drøfte hvordan vi skal håndtere det, fortalte påtroppende klinikksjef i kirurgi, Geir Bøhler, på torsdagens styremøte for Sørlandet sykehus.

Nylig kom det fram at blant annet Hammerfest sykehus ikke regner ventetid fram til når pasienten skal få behandling, men til når pasienten kommer til utredning. Dermed får pasienten betydelig lenger ventetid uten at det blir synliggjort, og uten at det blir registrert som fristbrudd. Det gjør at pasienten ikke kan gjøre bruk av retten til å forlange behandling et annet sted eller i utlandet, på hjemmesykehusets regning.

Fem leger i Hammerfest har meldt sitt eget sykehus til fylkeslegen for denne måten å føre ventelister på, og kaller det ulovlig manipulering av ventelister for å unngå kostnader som et fristbrudd medfører.

Nå viser det seg at Sørlandet sykehus bruker samme måte å føre ventelister på, og siden kritikken mot Hammerfest kom, har sykehuset hatt tett dialog med fylkeslegen lokalt.

— Han avventer tilsynet i Hammerfest for å se hvilke følger det bør få for vår praksis. Loven er ikke klar, og gir grunnlag for tolkning. Dette er en praksis som de fleste sykehus i landet bruker, men det praktiseres hos oss noe ulikt på ulike pasientgrupper og ulike fagområder, sier Bøhler.

På samling for styreledere på sykehus i Helse Sør-Øst nylig ble det understreket behov for en opprydding og samordning av de pasientadministrative systemene.

— Det er litt ulik praksis i Helse Sør-Øst, og det er uklart om rett til helsehjelp gjelder utredning eller behandling. Loven er på høring, og alle håper at dette er avklart i ny lov som kommer i mars, sa fagdirektør Per Engstrand.

Slagbehandling

Etter nyttår kommer slagbehandlingen på sykehuset i Arendal i gang igjen. Den opphørte sist sommer fordi det ikke fantes nok leger med kompetanse til å sikre god behandling. Slagpasienter er i mellomperioden blitt sendt til Kristiansand for behandling.

I høst har ansatte i Arendal deltatt i kompetanseutvikling og utveksling, og nå skal kompetansen være på plass på medisinsk avdeling, som skal utføre behandlingen ved hjelp av telemedisin fra Kristiansand deler av døgnet.

Legger ned

Sørlandet sykehus legger ned 2,8 årsverk som har vært brukt til rehabilitering av pasienter med rygglidelser og hjerte- og lungesykdommer. Sykehuset starter behandlingen, som deretter overtas av kommunene.

— Dette er ikke for å spare penger, men fordi vi har vurderte hvilke oppgaver det er naturlig for oss å gjøre, sa Nina Iversen, klinikksjef i medisin, på torsdagens styremøte på Sørlandet sykehus.

Utreder fedmebehandling

Onsdag startet diskusjonen om hvorvidt Sørlandet sykehus skal fortsette rehabiliteringstilbudet til personer med sykelig overvekt. En intern gruppe som har vurdert saken mener at dette er en tjeneste som bør gis på sykehus.

— Vi skal spisse innholdet og omfanget av den tjenesten vi som sykehus skal yte, men skal selvfølgelig ha spesialisert rehabilitering. Nå skal vi gjennomgå og utrede hva vi skal fortsette med av type oppgaver og omfang sammen med representanter for kommunene, sa klinikksjef Nina Iversen på torsdagens styremøte på Sørlandet sykehus.

— Vi skal også utrede om Evjeklinikken kan overta noen av oppgavene. Men bare Helse Sør-Øst kan kjøpe tjenester derfra, ikke Sørlandet sykehus direkte. Hvis vi får positivt signal, vil vi vurdere hvilke følger det skal få, sa Iversen.