KRISTIANSAND: — Jeg vil få fram alt det positive plan- og bygningsetaten gjør. Den har masse flinke folk, men når utfallet ikke blir helt som forventet, får man fort høre det. Vi må synliggjøre det etaten gjør i dag, som ikke er så godt kjent, lyder tiltredelseserklæringen fra Venke Moe.

53-åringen har vært er en profilert sivilarkitekt i Kristiansand etter at hun for 20 år siden etablerte SMS Arkitekter sammen med to kolleger.

I denne tiden har hun vært en «storforbruker» av etatens tjenester, samtidig som hun har samarbeidet med de fleste entreprenører og store byggherrer i byen.

— Småby, ikke storby

Sivilarkitekten, opprinnelig fra Voss, har også vært spaltist i Fædrelandsvennens boligmagasin, samt medvirket i reportasjer om byens arkitektur og utvikling.

- Du mener blant annet at Kristiansand bør innfinne seg med å være småby, ikke storby?

— Jeg tror vi har det bedre som stor småby enn liten storby. Da er det lettere å styrke egenarten og ta vare på byens skala. Da kan man utvikle hver sektor av byen, for eksempel Tangen eller Vestre Havn, uten å måtte ta hele byen under ett. En storby er avhengig av jevn, stor folkevekst, og eser ut overalt, sier Moe, som taler varmt om Kvadraturen som kulturminne, og akter å holde byens utvikling innenfor renessansebyens strenge rammer.

Hun har også tatt til orde for at ferjetrafikken flyttes ut av sentrum.

— Et av de meste spennende prosjektene blir ny E 39 ut av Kristiansand, som blir premissgiver for andre prosjekter. Vi kan ikke fortsette å kjøre både ferjetrafikk og annen trafikk gjennom samme rundkjøring. Mye vil endre seg i dette området, ikke minst hvis Quadrum (Nupens byportal, journ.anm.) blir realisert, påpeker arkitekten.

Plan- og bygningsetaten har 34 ansatte, fordelt på planavdeling og bygningsavdeling. Siste tiden har etaten slitt med ubesatte stillinger og kapasitetsproblemer.

Oppfordret til å søke

Teknisk direktør Ragnar Evensen oppfordret Moe til å søke stillingen, og er strålende fornøyd med at byen omsider får en kvinnelig sjef for plan- og bygningsetaten.

— Kjønn var på ingen måte avgjørende. Jeg var mest opptatt av å finne en person med erfaring fra gjennomføringsprosessen, helt fra plan til ferdig bygg – det trenger vi. Dessuten er Venke Moe glad i byen sin, samtidig som hun har gode og klare synspunkter på hva som skal til for å fortsette dens utvikling, uttaler Evensen til Fædrelandsvennen.

- Hva blir jobb nummer én?

— Det er viktig hele tiden å få fram gode holdninger hos saksbehandlerne, med kunnskap om dette som en ja-etat og best mulig oppfølging av kundene våre. Dessuten er det en fordel å få inn en fra bransjen som kan bidra med både kunnskap og rekruttering. Det er en stor utfordring å skaffe fagfolk, svarer han.

Det var fem søkere til stillingen, tre av dem unntatt offentlighet. Harald Karlsen fra teknisk direktørs stab var innstilt som nummer to.

Av praktiske årsaker tiltrer Venke Moe stillingen først 11. februar. Da takker Gunnar Stavrum (69) av etter å ha sittet i sjefstolen siden 2006.