VIKTIGST: Mor og datter Arnhild Flystveit og Janne Olsen oppgir menneskelig varme og vakker natur som Kiles største fortrinn. Foto: Lars Hollerud
STILLE NÅ: Det er lavsesong på Bornes camping. Foto: Lars Hollerud
UTSIKT: Svein Falskog tar en vintersjekk på taket til vogna datteren Laila Gundersen kjøpte i fjor. Foto: Lars Hollerud
STILLE NÅ: Det er lavsesong på Bornes camping. Foto: Lars Hollerud
ENGLER: Slike er det mange av på Kile. Foto: Lars Hollerud
NÆRINGSBYGG: For lenge siden holdt en landhandler til her. Nå selges gamle ting. Foto: Lars Hollerud

VENNESLA : I dag er alt dette borte.

Likevel snakker bygdefolk varmt om bygda som ligger 43.97 kilometer nord for Kristiansand og 34,36 kilometer sør for Byglandsfjord.

— Kile er ei bygd der alle kjenner alle, og der folk bryr seg når noe røyner på.

Det er Arnhild Flystveit og Janne Olsen enige om.

Nært traff mor og datter, og beagelen Hope, på vårt streif til Kile sist mandag.

Turstier

FØR I TIDEN: Anders Bjarne Steinsland minnes tiden da Kile hadde hotell, to butikker og bakeri. Pluss jernbanestasjon. Foto: Lars Hollerud

De gikk tur i bygda som er som skapt for den slags, med løyper på kryss og tvers mellom Lauvås og Hoversland og Gåseflå og enda flere plasser nær den idylliske fjorden langs Setesdalsveien.— Hvor mange som bor her? Det er i alle fall omtrent 50 hus. Da kan du sikkert gange med tre. Mange av beboerne er unge som har sett verdien av å bo her, oppsummerer de to.

Vi møtte dem ved Bornes, en idyllisk campingplass som lokker med åpent hele året, og som sannelig hadde besøk også en oktobermandag med yr i lufta.

— Jeg kjøpte vogna i fjor. Til våren kommer rekkverk og pynt på plass, sier Laila Gundersen fra Hortemo, som snakker seg varm om plassen ved fjorden som en kusine anbefalte.

Kile har mer å by turister.

SJELDEN: Dette prakteksemplaret av beryll fant Arvid Omestad i Sørlandsparken. Foto: Lars Hollerud

Beryllen mineralsenter har vanligvis sommeråpent og litt i helgene.Men denne mandagen var innehaver Arild Omestad innom.

Mineraler

— Visste du at beryll var utgangspunkt for briller?

Spør Omestad, og forteller om munken Roger Bacon som på 1300-tallet fant ut at små, bibelske skrifttegn kunne tydes ved å legge en buet skrive av beryll oppå.

Så er da også beryll Omestads favorittmineral i storsamlingen han har utstilt i butikken i den gamle stasjonsbygningen, der rosinen i pølsa er et eksemplar han blant alle steder fant i Sørlandsparken.

En av dagligvarehandlene Kile i sin tid hadde, er i dag et antikvariat som heter Tinghuset og som var stengt da vi kjente på døra.

La det også være nevnt at Kile har et bedehus som også fungerer som grendehus og som huser barneforeningsmøter og basarer.

Pluss juletrefest.