FANT TONEN: Oppvekstdirektør Arild Rekve kommuniserte godt med Christina Fjermeros (2) gjennom en dør da han besøkte Solkollen barnehage på Hånes. Foto: Kjartan Bjelland
PÅ LEKEPLASSEN: Julie Fredrikke Gravdahl (2) har funnet seg godt til rette i barnehagen. Foto: Kjartan Bjelland
KIRKE MED GYMSAL: Politikere og kommuneansatte var imponerte over flerbrukshuset, som blant annet rommer kirke og gymsal. Foto: Kjartan Bjelland
BEGEISTRET ORDFØRER: – Nå er det mange som oppfatter at ordføreren ikke skal ha noen som helst nærhet til kunst, sa Arvid Grundekjøn spøkefullt da han overrakte et maleri i åpningsgave til administrativ leder Lasse Rosten. Ordføreren siktet til debatten rundt kunsten i det nye Rådhuskvartalet. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: – Filadelfia spiller en avgjørende rolle i byen vår. De sørger for full barnehagedekning, kvalitet i barnehagetilbudet, aktivitet i bydelene og nytenkning i eldreomsorgen. Alt gjennomføres uten å belaste en stram kommuneøkonomi. Det er fantastisk, sier Grundekjøn.

Høyreordføreren sparte ikke på superlativene da han deltok under åpningen av flerbrukshuset Solkollen barnehage / Hånes frikirke fredag.

– Lokalene er imponerende og rommer masse flotte detaljer. Man tenker flerbruk og samarbeid. Dette er fremtiden, sier Grundekjøn.

– Det er vanskelig å sette ord på hvor mye Filadelfias satsing på barn og unge betyr for oss, supplerer oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune.

Sitteplasser til 600

Det nye anlegget ligger på en nesten 20 mål stor tomt innerst på Hånes. Barnehagen har foreløpig 80 barn, men kan utvides til å romme 250 barn. Det blir i så fall kommunens største barnehage. Bygget rommer også kirke, storsal med 600 sitteplasser, gymsal, musikkrom, formingsverksted, kafé og kontorer. Ute er det lekeplasser og kunstgressbane. Anlegget har 25 ansatte.

Intensjonen er at anlegget skal brukes av alle innbyggerne på Hånes.

– Hit vil vi invitere skoleklasser, barnehager, idrettslag og organisasjoner. Hånes har manglet en storstue, og vi vil være en samfunnsaktør i bydelen, sier Lasse Rosten, administrativ leder i Filadelfia Kristiansand.

Prislappen på anlegget er 90 millioner kroner. Barnehagedelen er finansiert med hjelp fra Husbanken.

– Vi våger å satse. Vi er en idealistisk organisasjon som ikke tenker på pengemessig utbytte. I vår bransje er alt mulig for den som tror, lyder Rostens forklaring på menighetens ambisjoner.

Barnehagen er populær, og ifølge Rosten var det over 200 søkere til de 25 stillingene.

Til bydelene

Rosten mener kommunen har noe å lære av menigheten.

– Vi tenker fremover ved å erverve oss store, sentrale tomter. Slik er det rimelig og enkelt å utvide når behovet er der, sier Rosten.

Neste år starter byggingen av enda en ny Solkollen barnehage. Den skal ligge på Flekkerøy.

– Ideelt sett skulle vi hatt en stor barnehage i alle de store bydelene i Kristiansand, sier Rosten.

Rektor ved Hånes skole, Inger Brit Torsøe, er takknemlig for det nye flerbrukshuset.

– Det er sterkt ønsket. Vi har allerede booket oss inn med skoleforestilling, med 375 barn på scenen og masse foreldre i salen, sier rektoren.

Brukes til idrett og musikk

Fotballklubben Vigør er storbrukere av gymsalen til Solkollen barnehage på Hellemyr.

– Vi har et godt samarbeid. Vi er glade for at barnehagen er i bydelen vår, for på skolene er det helt fullt, sier Geir Torvund, daglig leder i Vigør.

Også på Søm er det mange som bruker Solkollen barnehage.

– Den er en positiv drivkraft i nærmiljøet. Det er ofte stappfullt på diverse arrangementer. Det er flott at menigheten bygger barnehager der folk bor, sier Reidar Strøm, styrenestleder i Gudbrandslia velforening.

Leder i Grovika velforening, Asle Bjorvatn, gleder seg over flerbrukshuset på Hånes.

– Dette trenger vi. Jeg gleder meg til forestillinger og konserter, og øyner mulighet for å samle gutta til fotballkamper i gymsalen, sier han.