Oslo: Det var i slutten av juli 2009 at mannen fra Rogaland tok kontakt med kristiansanderen og fortalte at hans datter hadde narkotikagjeld til den russiske mafiaen. Dersom denne gjelden ikke ble betalt, kunne faren eller datteren bli drept. Faren tok deretter ut 250.000 kroner og betalte.

Denne utpressingen ble den 52 år gamle mannen frifunnet for i Jæren tingrett, men dømt i lagmannsretten. Han anket til Høyesterett over straffeutmålingen, og fordi han mente utbetalingen av penger ikke var utpressing men i stedet et bedrageri.

Høyesterett har avvist anken.

Det heter blant annet i dommen fra rikets øverste dommere at gjelden hadde sitt utspring i et narkotikaforhold der kvinnen fra Kristiansand skyldte rogalendingen en kvart million.

Etter at rogalendingen mot slutten av juli 2009 krevde henne for pengene, fortalte kvinnen fra Kristiansand til sin far at hun hadde narkotikagjeld til den russiske mafiaen og at hun risikerte å bli likvidert dersom denne gjelden ikke ble betalt. Rogalendingen (domfelte) bekreftet denne historien overfor faren da han oppsøkte ham på bopel i Kristiansand, og sa at både han og datteren sto i fare for å bli likvidert om ikke pengene ble betalt. Faren tok penger ut av banken og betalte. Domfelte har i all hovedsak erkjent det faktiske forhold. Lagmannsretten så det slik at faren ikke var forpliktet til å betale datterens gjeld. Ved trusselen om risiko for tap av menneskeliv om ikke datteren kunne betale gjelden, har domfelte forsettlig og i uberettiget vinnings hensikt, tvunget faren til å betale kr 250.000. Det var trykket om at menneskeliv kunne gå tapt, og ikke hans fri vilje, som fikk faren til å betale pengene tildomfelte. Faren har ikke fått pengene tilbake, og handlingen har medført tap eller fare for tap av det beløpet faren utbetalte, heter det i dommen fra Høyesterett.

Kvinnen fra Kristiansand ble for øvrig nylig dømt i tingretten for forsøk på befatning av nesten to kilo amfetamin som var gjemt i et skogsområde på Justvik, men som ble fjernet av politiet etter at en kurer hadde gjemt stoffet. Kvinnen ble også dømt for utstrakt omsetning av amfetamin.