KRISTIANSAND / FARSUND: Fredag slet brannmannskaper fra Brannvesenet Sør sine stasjoner med å slukke en vanskelig krattbrann på Havikstrand i Farsund. Brannen var trolig årets første på Sørlandet.

Ved 13-tiden i dag fikk Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) melding om to branntilløp samtidig. Ved Rona viste det seg å ha brent i noe kratt, men flammene hadde dødd ut av seg selv.

En mannskapsbil ble også sendt til krattbrann i Hannevika. Da de kom fram viste det seg at det brant i krattet ved gangveien like ved Hennig Olsen.

— Dette er en typisk brann som kan ha startet av en sigarettsneip, forteller underbrannmester i KBR, Trond Busterud, til fvn.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Med vann som kampmiddelet fikk Anne Gramstad raskt kontroll over krattbrannen. Bråtebranner kombinert med vind er også farlig.

— Mange brenner bråte i disse dager. Når det blåser skal det ikke mer enn en glo til for å starte en brann, fortsetter Busterud.

Dersom været fortsetter, kan det bli lagt ned restriksjoner om bålbrenning og bruk av åpen ild. En slik restriksjon vil det i såfall være brannsjefen og kommunene som legger opp til. Allerede nå advarer brannmannskapene mot uvettig bruk av ild.

I 2009 rykket KBR Kristiansand ut til 18 gratt- og gressbranner. KBR i Søgne, Songdalen, Vennesla, Birkenes og Lillesand rykket totalt ut til 19 slike branner. I tillegg rykket KBR ut til én skogbrann i Birkenes.

Skogbrannvarselet for begge Agder-fylkene karakteriseres av Meteorologisk institutt som liten, men skal øke i dagene som kommer.