OSLO: — Det er to ting jeg synes er vanskelig i den kristne troen, sier nyutnevnt biskop Stein Reinertsen.

— Det ene er å forstå Gud og at hans storhet. Det andre er å snakke til rike mennesker om vår rikdom. Bibelen sier mye om det temaet, og det må bli mer enn bare ord. Vi er nødt til å ta det alvorlig, selv om det er ubehagelig, sier Reinertsen.

Når han blir skal ut og tale i bispedømmet, vet han at han ikke kommer utenom å snakke om den stadig økende velstanden.

— Det skal en god rygg til for å bære gode tider, og vi må passe oss for ikke å bli ødelagt av all vår rikdom. For meg er det en konstant utfordring hva denne rikdommen gjør med oss. Vi har alle et stort ansvar for de svakeste og at de blir sett og møtt med omsorg, sier Reinertsen.

Konservativ

Stein Reinertsen blir regnet som konservativ. Det betyr at han er mot homofile ekteskap, mot sex før ekteskapet og at han tror på jomfrufødsel og Jesu undere.

— Du er opptatt av en inkluderende kirke, men er imot at homofile skal få vie seg der. Det kan virke som en motsetning?

— Jeg ser at det kan bli oppfattet som en motsetning. De homofile hører til i kirken og skal bli sett, og den hetsen som er mot homofile må kirken aldri ta del i. Mitt syn på homofilt samliv begrunner jeg med at Bibelen setter noen rammer for samlivet der ekteskapet er mellom mann og kvinne.

Spørsmålet om kirken skal vi homofile kommer opp i kirken. Det gjør også saken om hvordan kirken skal se på samboerskap.

— Kirkens syn har vært at seksuallivet hører til innenfor ekteskapet. Det har også vært mitt syn og er det fortsatt. Men nå kommer det en innstilling fra kirkens samlivsetiske utvalg, og jeg er spent på å se hva de kommer fram til.

Mer inkluderende

Reinertsens tradisjonelle syn i mange teologiske spørsmål, har bidratt til at han ble favoritt blant menighetene. Den solide støtten lokalt førte til at 10 av 15 medlemmer i Kirkerådet stemte på Reinertsen.

Da utnevnelsen skulle begrunnes, var det Reinertsen engasjement for å få en mer inkluderende kirke som ble trukket fram.

— Det er en utfordring at vi kan bli de vellykkedes forsamling. Det vil ikke si at den ikke har mennesker som har tunge ting i livet, men vi når ofte bare den øvre middelklassen. Her har kirken en utfordring. Frikirkelige menigheter er ofte flinkere.

Han mener at en av de viktigste jobbene i bispedømmet blir å få innvandrere inn i kirken.

— Vi har en kjempemulighet til å inkludere dem. Det var det som kjennetegnet de første menighetene. De var heterogene og skilte seg fra datidens eksklusive klubber, sier Reinertsen.

Han har hatt flyktninger på kontoret om er livredde for å bli sendt ut av landet og mener flyktningpolitikken i Norge på enkelte områder er for streng.

— En del mennesker kommer ikke fordi de vil ha våre goder, men fordi det ble for vanskelig, sier Reinertsen.

To utganger

Fredag sprang Stein Reinertsen mellom intervjuer og fredag kveld møtte han og kona de tre barna som alle bor i Oslo.

Søndag er han tilbake på gudstjeneste i Mandal der han er prost.

— Din forgjenger sa at kirkens lære om fortapelsen var det vanskeligste for han?

— Jeg tror livet har to utganger. Det er en vanskelig tanke, men det er også en god tanke at Gud vil ta et oppgjør med det vonde. Det er kirkens oppgave å forkynne at det er håp for dem som tror.

— Hva er den største synden du har gjort?

— Jeg har oversett min neste. Når du kommer nær andre mennesker, er det også større fare for å såre andre. Jeg trenger Guds nåde hver dag.