I SISTE LITEN: Anders Køhn Drivdal (21) ventet til stengetid lille julaften med å gjøre sist gavekjøpet til kjæresten sin. Jeg har full kontroll, sier han til Fædrelandsvennen. Foto: Henrik Ihme
SNØSTORM INGEN HINDRING: Det var mer snøkaos enn handelshysteri lille julaften, men Mestergull Hodne gjorde god butikk på menn ute i siste liten. Foto: Henrik Ihme

KRISTIANSAND: — Det er stort sett menn som skal kjøpe noe til kona eller kjæresten, og andelen menn øker betraktelig de siste to dagene før jul. I dag vil jeg si at åtte av ti som handlet var menn, sier gullsmed-sjef Jan Petter Hodne til Fædrelandsvennen.

Mange menn

Sammen med Fredrik Hodne gjorde de 52 salg i løpet av de fire timene gullsmeden holdt åpent søndag, og like før stengetid klokka 18.00 var det nettopp to menn som fikk unnagjort den siste julegaven før jul.

Berent Helleren var innom med sønnen Frode for å kjøpe noe spesielt til kona. Fædrelandsvennen skal ikke røpe hva, for å spare spenninga helt inn.

— Dette var et impulskjøp, og det tok et minutt for meg å bestemme meg, sier Helleren, og avviser at han i ren depserasjon kaster pengene på det første i syne som glitrer.

— Dette er en ekstragave, som jeg hadde lyst til å kjøpe. Men nå er vi helt ferdige, sier han.

Også på Sørlandssenteret tok mange siste rest av julehandelen søndag. Se video til venstre. Like bak, fem minutter før stengetid, hadde Anders Køhn Drivdal (21) ennå ikke bestemt seg for hva kjæresten skal få.

— Jeg er litt seint ute, men jeg har en plan. Hun skal få øredobber, sier han mens han kikker på utvalget.

Noen minutter senere lander han på et valg.

— Dette er bare toppen av kransekaka for å si det sånn. Jeg har kjøpt en del andre ting også. Men jeg er vant til å ha dårlig tid med dette, og jeg kommer alltid i mål, sier han.

Noen handler på julaften

De siste dagene før jul er alltid de mest innbringende for gullsmeden, og i år blir lørdag og søndag toppdagene . Mandag holder gullsmeden også åpent i noen timer, og da blir det absolutt siste sjanse for dem som ennå ikke har sikret julefreden.

— Faktisk har vi noen kunder som har som tradisjon å gjøre siste julegavekjøpet på julaften, sier Jan Petter Hodne.

— Noen trenger vel litt tidspress på seg for å kunne velge, skyter Fredrik Hodne inn.

De to sier at de siste innkjøpene ikke alltid er like god fundert.

— Det er vel ikke slik at folk handler kun på impuls, men det er nok ikke alltid helt bestemt hva de skal handle når de kommer inn, sier Jan Petter Hodne.

— Alle har nok et budsjett, men blir nok ikke alltid det helt avgjørende nå på slutten. Tiden de bruker på å bestemme seg går veldig ned, sier Fredrik Hodne.