MANDAL: Mandal eier to prosent i Agder Energi verd 500 millioner kroner, penger bystyreflertallet nå vurderer å bruke til å betale ned gjeld.

– Neste sommer er fredningstiden for salg av Agder Energi over. Med mindre kommunene på Agder blir enige om å videreføre avtalen, og Mandal blir med på det, vil vi selge aksjene for å betale ned gjeld. Dette vil gi en reduksjon i kommunens netto utgifter på 22 millioner kroner hvert år i årene framover, sier Alf Erik Andersen (FrP), Sven Seljom (H), Bodil Ruud (uavhengig) og Nils Trygve Frivoll (Sp).

Flertallet har regnet seg fram til at deres forslag vil gi et budsjettoverskudd på 5,5 millioner kroner neste år.

Vil stramme mer

De vil stramme inn på driften i Mandal kommune med ytterligere åtte millioner kroner, på toppen av de 6,6 millioner kronene som rådmannen vil kutte.

I byutviklingssektoren blir det kutt på to millioner kroner. Det vil ramme parkvesenet hardt.

Innen oppvekst vil de kutte 3,2 millioner kroner, men skjerme grunnskolen og barnevernet. Derfor kastes blikket mot de kommunale barnehagene.

– Tallene forteller at Mandal er lite effektive innen denne sektoren, sier Andersen.

Innen helse— og omsorg vil de kutte med 5,4 millioner kroner.

– Utgiftene per pasient har hatt en markert økning de siste årene. Det må være mulig å gjøre noe med det, sier gruppa.

Store sprik

Innenfor rådmannens stab vil de kutte fire millioner kroner.

Fortsatt har gruppa ikke fått et ordentlig svar fra administrasjonen på store sprik i tallmaterialet de siste årene.

– Kommunen får betydelig mindre gjeld de neste årene enn det som det var lagt opp til i planperioden - 400 millioner kroner mindre.

Likevel går vi opp i avdragene i samme periode, sier Andersen.

De vil kreve av rådmannen at slike feil ikke skal oppstå, og at bystyret blir trygge på at tallene som legges fram er korrekte.

– Ikke nyttige idioter

Både Bodil Ruud (uavhengig) og Nils Trygve Frivoll (Sp) benekter at de har vært stemmekveg og nyttige idioter i flertallsgrupperingen i Mandal bystyre. De har bare en representant hver.

– Likevel har vi blitt hørt av Høyre og Frp, sier både Ruud og Frivoll. De har begge sittet i arbeidsgruppen for budsjettforslaget som nå legges fram.

Ruud sier for eksempel at hun har gått hardt inn for at den kommunale kontantstøtten fortsetter, og at hun har fått viljen gjennom.

– Dessuten har jeg gått til valg på at det ikke skal innføres eiendomsskatt. Slik blir det jo, sier Ruud, som opprinnelig ble valgt inn for KrF.

Frivoll sier at det for hans parti er viktig å ta vare på grunnskolen.

– Slik sett har også vi blitt hørt. Grunnskolen skjermes for nedskjæringer, sier han.