GRÜNDER: Karsten Helge Lien (8) sto for ideen om skianlegg på Lia, noe bestefar Helge tente på. 2. juledag kunne han teste drømmen som har gått i oppfyllelse. Foto: Jan-Erik Stiland
FULL FART: Det kan bli fart nok i de små bakkene på Lia. - Perfekt for småbarn, mener Karsten Lien som bor i Mandal og som var full av lovord om den lokale skibakken på åpningsdagen. Her på vei ned bakken med sønnen Audun Leander (4). Foto: Jan-Erik Stiland
TØFF: Tord Udø Selfors (11) fra Ime i Mandal syns det var mye bedre å stå på snowboard på Lia, enn å være på julemiddag. Foto: Jan-Erik Stiland
FOLKSOMT: Det var til tider folksomt i skitrekket på Lia Skisenter på åpningsdagen. Foto: Jan-Erik Stiland
ØVING: Med relativt små bakker er Lia Skisenter en fin øvingsarena for unge fremadstormende på både ski og snowboard. Foto: Jan-Erik Stiland
FULL FRES: Karsten Lien og sønnen Audun Leander i farta ned skianlegget på Lia. Foto: Jan-Erik Stiland
HOPPET: Det ble laget hopp og andre utfordringer i bakkene, noe Tord Udø Selfors så ut til å like. Foto: Jan-Erik Stiland

MANDAL: — Jeg er veldig fornøyd. Dette ble kjempebra, mener åtteåringen som sto bak ideen om å lage skisenter i Mandal. En ide hans skiglade bestefar umiddelbart tente på.

Noen tusen dugnadstimer senere kunne Helge Lien onsdag endelig sette i gang skitrekket for til sammen et femtitalls mandalitter som var innom i det sure regnværet.

Prøveår

— Det betyr veldig mye å være i gang. Vi ønsket å starte opp i fjor, men da manglet snøen. Dette blir i stor grad et prøveår der vi får testet ut drift og detaljer for å være enda bedre forberedt neste år. Uansett er det godt å ha åpnet, mener 68-åringen med fortid som aktiv skiløper og fallskjermjeger.

Han smiler i skjegget og kommer med tips til de unge som passerer forbi ham i bunnen av bakken, der Lien manuelt styrer farten på skitrekket for å tilpasse for små og store.

Med beliggenhet bare fem minutter fra Mandal sentrum, har byens innbyggere fått et alle tiders lavterskeltilbud for å prøve alpinsporten.

— Helt topp

— Det er sporty å satse på et slikt anlegg i sluddbyen Mandal. Samtidig pleier det å være såpass mange fine dager i løpet av vinteren at jeg tror dette vil svive greit. Med småbarn krever det en helt annen planlegging å reise til Åseral for å stå på ski. Dessuten er småbakkene her helt topp til små barn, mener Karsten Lien fra Mandal, som legger til at han ikke er i familie med skisenterets leder.

Med fireårige Audun Leander mellom beina ned bakken, og under armen opp skitrekket, storkoste 30-åringen seg i det nyåpnede skitrekket på åpningsdagen.

Etter smilene og innsatsen i bakken den regnvåte onsdagen å dømme, kan skianlegget fort bli populært i Mandal.

— Jeg syns bakken er bra, og det er mye gøyere å være her enn på julemiddag, mener Tord Udø Selfors (11), som kanskje savnet litt lengre bakker å stå på snowboard i.

Det kan komme.

Store planer

— Vi har tenkt å få til en bakke med bro over veien etter hvert. Vi må bare få litt mer penger først, forklarer Kristian Helge Lien ivrig, mens han peker mot granfeltet på sørsiden av det åpnede anlegget.

Det er tydelig bare fantasien som setter grenser for Kristian og hans driftige bestefar. Nå gjenstår det å se hvordan tilbudet blir tatt i mot på litt lengre sikt.

— Det blir spennende å se hvor mange som vil benytte anlegget. Vi holder åpent hele jula så lenge det er snø, og i helgene etter nyttår. Kanskje oftere også. Med tiden skal vi i gang med en liten skiskole. Jeg har alltid vært glad i å gå på ski selv, og håper dette kan bidra til at flere begynner når de er små. Jeg innser at dette er litt gambling, men det er jo det meste. Klarer vi å tjene såpass at vi kan vedlikeholde det vi har startet nå, og utvide litt etter hvert, er vi godt fornøyde, avslutter Lien før han hjelper en ung snowboarder med balansen opp skitrekket.