VENNESLA: — Vi hadde ikke fått nytt kulturhus eller ny svømmehall uten. Vennesla behøver eiendomsskatt, mener kveldens toastmaster, ordfører Torhild Bransdal.

Neste år er inntekten fra skatten det er mange meninger om 41 millioner.

Blir neppe fjernet

— Det ville vært en katastrofe om vi hadde fjernet eiendomskatten. Jeg kan ikke se at vi vil fjerne den noen gang heller, sier varaordfører Berit Kittelsen.

Frps gruppeleder Magne Hunsbedt sier partiet i sitt budsjettforslag foreslo å fryse skattenivået.

— Vi ønsket ingen økning i perioden fram til 2015, fordi vi mener skatt på eiendom er en usosial skatt.

Avhengig av inntekten

Hunsbedt mener kulturhuset, som til slutt endte på 85 millioner kroner, var mer enn Vennesla hadde råd til. Frp ønsket i sin tid et nytt bibliotek.

— Vi er helt avhengig av eiendomsskatt i Vennesla. Jeg ser på det som privat rikdom og offentlig fattigdom, sier Venstres varamedlem Thorkild Haus.

Høyres Bernt Slettedal mener eiendomsskatten burde vært etter inntekt, ikke bolig.

- Urettferdig

— Fordi den blir urettferdig for unge familier i etableringsfasen, sier Slettedal.

Han kan ikke si hvordan inntektsgradering burde vært løst.

Årets siste kommunestyremøte i Vennesla forløp rolig og saklig, der saken om fremtidig behov for barnehageutbygging tok mest plass. I budsjettbehandlingen ble ny svømmehall satt opp mot økte investeringskostnader.

- Større tempo før

— Det var mye større tempo i debatten for noen år siden, da vi vedtok å innføre eiendomsskatt. Skatten er fortsatt til diskusjon, men debatten har roet seg, bemerker Berit Kittelsen.

Det politiske flertallet mener det nok en gang har blitt lagt fram et ansvarlig og godt budsjett. For flertallet ble svømmehallprosjektet den viktigste og dyreste saken å få på plass. De økte rådmannens ramme fra 81 til 98 millioner. Byggingen av ny svømmehall kan starte høsten 2013. Venstre og Høyre mener prosjektet blir altfor dyrt.

- Hadde holdt med ungdomsskolen

— Venstre er opptatt av at vi ikke skal binde opp driftsmidler med ny svømmehall. Det vil årlig utgjøre fem årsverk i sykepleien, mener Thorkild Haus.

Rektoren på Vennesla videregående ville kun prioritert utbygging av ungdomsskolen. Partiets fanesaker er helse og utdanning. Høyre tenker også utdanning, og hadde i sitt budsjettforslag lagt inn 100.000 kroner i året til etterutdanning av lærere.

Frp ville gi en hånd til Hunsfoss skole, og hadde lagt tilbake halvparten av potten samarbeidspartiene røvet fra skolen til rehabilitering i 2015. ## - Vil vise forskjellene

— Hvordan er det egentlig å utgjøre et klart mindretall i et kommunestyre?

— Vi begynte å jobbe med vårt budsjettforslag allerede to dager etter at rådmannen la fram sitt i november. Det har vært mye jobb, og vi var klar over at det ikke ville bli vedtatt. Det viktigste er å vise forskjellene, sier Frps Magne Hunsbedt om å sitte i opposisjon.

Taletrengt ordfører

Etter tradisjonell julemat og dessert takket ordføreren for et godt politisk og administrativt samarbeid i 2012. — Det er deilig å stå her og preike, det får jeg ikke anledning til i kommunestyret. Jeg er stolt av å være folkevalgt i Vennesla, en bygd som er satt på kartet og som de fleste har et forhold til, sa Torhild Bransdal.

- El-bil er et pr-stunt

Rådmannen i Vennesla har i budsjettet lagt inn 275.000 kroner til kjøp av el-bil neste år. Det kommenterte Sps Eivind Drivenes på følgende muntre måte i kommunestyret torsdag kveld:

— El-bil er kanskje en pr-gimmick, men for all del, la oss vise at Vennesla kommune går foran som et godt eksempel. Etter det jeg vet er kommunen den første arbeidsplassen i Vennesla som kjøper en slik bil. Det er jo en symboleffekt.

El-bilen kjøpes inn med tanke på de ansatte på rådhuset. Og der jobber det mange.