AGDER: – De fleste elvene åpner i natt. Ved Otra lager vi fest med opplegg på Vikeland fra klokka 18.30 til folk går for å fisker, forteller Harald Endresen.

Han er leder for Lakseelvene AS, som er en sammenslutning av åtte forskjellige lakseelver i landsdelen. Mandalselva, Otra og Nidelva er elvene med størst fangst.

Storsatsing på kalk

Etter at laksebestanden på Agder er blitt utryddet, med unntak av i Storelva, de siste 20 årene er det blitt brukt betydelige midler er brukt på kalking, er restriksjonene nå blitt flere.

– Villaksbestanden er truet, og det er fokuset nå. 90 elver er stengt i Norge. Mange elver har strenge restriksjoner og slik er det også på Agder, sier Endresen.

Loggfører hver enkelt fisk

Hver enkelt fisk skal måles og loggføres. Hver enkelt fisker kan dessuten bare fiske to laks i døgnet. Nytt av året er det at tiden fiskerne bruker i elva skal loggføres.

I Mandalselva ble det gjennomført fisketelling i fjor. Tallene er ikke klare og dermed vet ikke grunneierne hvor mye fisk som svømmer i elva.

Dystre spådommer

Kortsalget i Mandalselva ligger an til å bli dårligere enn tidligere år.

— Det er mindre fangst de siste årene. Det er litt dystre spådommer, mener Erik Skjæveland, som er leder for sone 3 i Mandalselva og Marnar laksesenter, til fvn.no.

Toppåret i elva var i 2006 og deretter har fangsten sunket. I et normalår er det forventet at det fanges mellom 6,5 tonn og 11,5 tonn laks og sjøørret. Skjæveland håper at man når det tallet i år.

— Fangsten har gått ned totalt sett. Vi håper at å nå fangstene for normalår, sier Skjæveland, som legger til at grunneierne har bestemt seg for å begrense mulighetene for fangst.

I år får hver fisker bare lov til å fiske ti fisk i løpet av sesongen.