FLOTT ARBEIDSPLASS. Ole Ragnvald Holberg fra Erkleiv er anleggsbas på veien. Han begynte 5. november i fjor og maskinføreren regner med at han kommer til jobber her fram til neste høst. - Dette er en topp arbeidsplass. Og veien kommer til å bli en knallbra turvei, sier Holberg. Foto: Frode Lindblom
MOT ÅLEFJÆR: Slik slynger anleggsveien seg fra Ålefjær og over mot Saga terrasse. Veien går gjennom uberørt mark. Et flott friområde som vil bli brukt av syklister som turgåere i årene fremover. Foto: Frode Lindblom
KULTURMINNER: Her er et av mange kulturminner langs anleggsveien. Representanter fra fylkeskommunen har strukket bånd rundt dem for å markere områdene langs veien. Dette kan være en gammel boplass. Foto: Frode Lindblom
SAGA: Langs Sødalsveien, nær Mosby, bores et 220 meter langt hull i fjellet under Saga terrasse. Her skal Skagerrak 4-kabelen gå, før den skal videre i rør under Otra og Sørlandsbanen og videre opp til Støleheia. Foto: Frode Lindblom
STØLEHEIA: Neste år kobles Skagerrak 4-kablen til det norske strømnettet her på Støleheia i Vennesla. Foto: Frode Lindblom

VENNESLA/KRISTIANSAND: Strømkabelen mellom Jylland i Danmark og Kristiansand/Vennesla i Norge har en kostnadsramme på totalt 3,6 milliarder kroner. 137 kilometer er sjøkabel, 102 kilometer er landkabel.

Ferdig neste sommer

— Når Skagerrak-kabelen er gravd ned neste sommer, blir det en gjennomgående vei fra Ålefjær og over heia til Saga terrasse. Dagens anleggsvei vil bli gruset og ligger i et spesielt fint område. Vi har en relativt omfattende miljøplan til hvordan vi skal ivareta naturområdet når vi er ferdig, sier prosjektleder i Statnett, Arve Strandem.

Rambøll står for byggeledelse, og byggeleder Per Husebø sier arbeidet med anleggsvei, kabelgrøfting og tildekking har en pris på 45 millioner kroner. Repstad anlegg har jobben.

Fem kilometer

Strekningen Ålefjær-Saga er fem kilometer. Den brede veien gjennom knauser og over myr og vann ligger helt på grensen til et stort naturreservat.

— Dette må da bli landets dyreste og flotteste turvei, Strandem?

- Mye i bruk allerede

— Hehe. Ja, det vil den nok bli. Jeg har faktisk registrert at området vi holder på i, allerede er i bruk av turgåere. Men, av sikkerhetsgrunner, er det fortsatt et anleggsområde , minner Strandem om .

— I utgangspunktet er det grunneiere som skal benytte veien som traktorvei, men det er mange som også kommer til å bruke den som turvei, sier Per Husebø.

Installasjon av Skagerrak 4 i sjø og på land er ferdig før jul neste år. Strømkabelen skal være ferdig til kommersiell drift 1. desember 2014. ## Forkastet Otra-alternativ

Prosjektleder Arve Strandem sier det var en lang prosess i forkant å få konsesjon av Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), til man valgte å legge kabelen inn Ålefjærfjorden og grave den ned og bore i fjell de 12 kilometerne fra Kvivika og helt opp til Statnett på Støleheia i Vennesla. Alternativet om å legge kabelen i Otra ble forkastet. Arbeidene startet 5. november i fjor.

I fjor var representanter fra fylkeskommunen og de to berørte kommunene på befaring i området. De ville blant annet sikre kulturminner.

Ros fra naturvernere

— Den nye traseen gir god atkomst til et flott friområde. Veien ligger akkurat nord for naturreservatet. Vi mente kabelen måtte graves ned og ikke komme som luftspenn. Der ble vi hørt. Jeg synes Statnett skal ha ros. De har tatt hensyn, mener naturforvalter i Kristiansand kommune, Trond Johanson.

Skagerrak 4-kabelen vil få en kapasitet på 700 megawatt.

Ifølge informasjonsansvarlig Christer Gilje i Statnett vil det kunne sikre strøm til om lag 300.000 norske husstander om vinteren.