KRISTIANSAND: 3. juledag ba politiet om at 37-åringen skal fortsatt sitte i varetekt på sikkerhetsposten ved Sørlandet sykehus Kristiansand. Der sitter han i påvente av at lagmannsretten skal behandle straffesaken mot ham for grov vold og trusler. Han ble i Aust-Agder tingrett i november dømt til tvungen psykisk helsevern for nye straffbare forhold. Den dommen aksepterer han ikke.

Kort tid etter at dommen falt reiste mannen til Bergen. Hans mål var å kidnappe en kvinnelig saksbehandler i Tryg Forsikring. Mannen hevder at han har en uoppgjort sak med forsikringsselskapet. Han krevde over 200.000 kroner i erstatning etter innbrudd. Mannen fikk i underkant av 60.000 kroner.

I Bergen oppsøkte han den kvinnelige saksbehandleren utenfor hennes hjem. Der ble hun overfalt, forsøkt kneblet med tape og målet var å kidnappe kvinnen for å tvinge frem en avgjørelse i selskapet til hans fordel.

Ifølge Bergens Tidende skal 37-åringen ha vært i ferd med å bryte seg inn i kvinnens bolig med brekkjern da hun kom kjørende hjem. Etter først å ha hilst på kvinnen forsøkte han å kneble henne med tape, men klarte det ikke.

Politiet pågrep mannen, som ble innlagt på en psykiatrisk institusjon i Bergen, og senere overført til Kristiansand.

Mange forhold henlagt

Av dommen fra Aust-Agder tingrett fra november fremgår det at mannen har cirka 70 straffbare forhold bak seg som er henlagt fordi han har vært psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig.

Flere ganger har han vært innlagt på psykiatrisk institusjon, og det er gjennomført flere rettspsykiatriske undersøkelser av mannen. Fra april 2002 til mai 2009 har han vært sammenhengende undergitt tvungen psykisk helsevern, enten utenfor eller med døgnopphold i institusjon. Fra 1999 til mai 2009 er han tvangsinnlagt 12 ganger. I lange perioder har han ifølge dommen fra forrige måned oppholdt seg på en "sterk avdeling" fordi han er aggressiv, truende og går til fysiske angrep på helsepersonellet.

Kontrollkommisjonen skrev ham ut fra tvungen psykisk helsevern i mai 2009. I november samme år gikk han til angrep på en buss-sjåfør i Arendal. Han ble igjen tvangsinnlagt, og klaget til Kontrollkommisjonen, som opphevet vedtaket. Samme dag som han ble utskrevet gikk han til angrep på en kvinne i Grimstad.

Voldsepisoder

Hjemme hos mannen har politiet funnet avanserte slagvåpen og narkotika. I november i fjor satte han fyr på cella si under varetektsopphold i Kristiansand. I slutten av desember 2010 mente legene at vilkårene for tvangsinnleggelse ikke var til stede, og han ble utskrevet.

Mannen er nylig dømt for å ha brukket armen på en konduktør på jernbanen, truet sin tidligere samboers nye kjæreste med brekkjern og gått til angrep mot politiet.

Han har forklart at han blir overvåket via kamera i fjernsynsapparatet, og at han selv er Jesus og Gud.

Da Aust-Agder tingrett for en drøy måned siden dømte ham til tvungen psykisk helsevern i november var det fordi de sakkyndige mente at han måtte tvangsbehandles. Nå er han igjen på sikkerhetsposten på sykehuset siktet for overfall og kidnapping.