KRISTIANSAND: Til helgen arrangeres Skeive dager i Kristiansand.

— Dere kan glede dere aller mest til Kim Friele, i en rekke varianter, sier Lene Tønnessen, leder av LLH Sør. LLH er Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, og Tønnessen har vært med på å snekre sammen programmet.

I bybildet vil man lørdag neppe unngå å legge merke til paraden organisasjonen planlegger fra Øvre Torg kl 1330. På Nedre torg blir det gratiskonsert med Oslo Fagottkor ved paradens slutt. Fagottkoret har også konsert på Caledonien om kvelden.

Den første

Men altså, Kim Friele, mener Lene Tønnessen man skal få med seg. Fra torsdag og fremover i en rekke varianter, som foredragsholder, appellant og scenevert.

Lene Tønnessen, leder av LLH Sør, anbefaler folk å få med seg Kim Friele. Foto: Tore Andre Baardsen

— Det er få man kan lære så mye norsk homohistorie av som henne, sier Tønnessen.Karen-Christine ”Kim” Friele (77) var den første homofile som stod åpent frem i Norge. Hun var en av de aller første som inngikk partnerskap, og er en veteran for lesbisk og homofil frigjøring i Norge. Kim Friele startet sin homokamp på feil side av loven, og har sett en rekke barrierer falle. Straffelovens forbud mot homofili forsvant, homofili opphørte å være en diagnose, homofile fikk rett til å inngå partnerskap, og til slutt også ekteskap.

Selv har hun blitt slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats.

Kulturrullatoren

Torsdag kveld er hun med på å dele ut Homofrydprisen sammen med Cheryl Macdonald på Haandverkeren. Og fredag formiddag er Kim Friele, sammen med dagens LLH-leder, gjersdølen Bård Nylund, foredragsholder under arrangementet Kulturrullatoren på Kongens senter.

Programmet for Skeive dager byr ellers på appeller, diskotek, en homohistorisk vandring, Skeiv film, musikk og humor.