OSLO: Norske kirkesamfunn vil nemlig ikke lenger forholde seg tause til fengselsdommen mot punkbandet Pussy Riot, går det frem av en pressemelding fra Norges Kristne Råd.

De tre kvinnelige bandmedlemmene ble sist fredag dømt til tre års fengsel etter å ha tatt seg inn i en kirke i Moskva og fremført en regimekritisk sang. Ifølge dommen har kvinnene forstyrret offentlig ro og orden, motivert av religiøst hat.

Saken har fått stor, internasjonal oppmerksomhet. Flere land har kritisert rettssaken og fordømt fengselsstraffen.

Nå kommer Norges Kristne Råd på banen, ved generalsekretær Knut Refsdal, og påpeker at russiske myndigheters reaksjon mot ytringene er overdrevet og urimelig sterk.

Blant annet heter det at "det er lett å forstå at det reageres mot denne form for ytringer i en kirke. Det samme skjedde da Fuck for Forest simulerte sex ved alteret i Oslo domkirke i fjor. Det er respektløst og smakløst. Det er likevel nødvendig å si at russiske myndigheters reaksjon på bandets ytringer urimelig og overdrevent sterk."

Uttalelsen kommer etter at Kjell Magne Bondevik i Vårt Land tirsdag etterlyste en tydeligere stemme fra kirken i debatten om det russiske punkbandet.

Og Rådet kommer med et spark i retning av den russisk-ortodokse kirken.

"(...) Pussy Riot-saken synliggjør relasjoner mellom staten og den ortodokse kirken i Russland, og tilnærmingene som vi har sett de senere år mellom kirken og de politiske makthaverne gir grunn til alvorlig bekymring. Uheldig sammenblanding av stat og kirke og respekten for ytringsfrihet og religionsfrihet er anliggender som Norges Kristne Råd og kirker i Norge forfekter tydelig i vår kontakt med den russisk ortodokse kirke, men også med andre kirker, blant annet i Kirkenes Verdensråd. Det skal vi fortsette med."

Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, stiller seg bak dette.

— For oss er det viktig at dialogen mellom Den norske kirke og den russisk-ortodokse kirke også foregår i økumeniske fora som Norges Kristne Råd. Som medlem av rådet stiller vi oss samtidig helt og fullt bak uttalelsen. Å verne om menneskerettighetene er uløselig knyttet til vårt arbeid som kirke, både i norsk sammenheng og internasjonalt. Hendelsen i Russland styrker vårt engasjement for å fortsette kampen for ytringsfrihet for alle, sier hun.