GRIMSTAD: – Jeg vil stå som ansvarlig og forebygge at dette skjer igjen, sa en 17 år gammel rødruss da hun møtte 13-åringens bestemor til et forsoningsmøte i Grimstad i går.

Det gjorde inntrykk på 13-åringens bestemor Anne Berit Norhaug som svarte med å gi russejenta en glem.

— Jeg synes det er helt fantastisk gjort av russen å stå til ansvar for det som skjedde, uttalte hun.

Den 13 år gamle jenta, som har vært alvorlig syk, kunne druknet etter at rødruss tok henne i armer og bein og kastet henne på sjøen i Grimstad 17. mai. Jenta fikk pusteproblemer og ble sterkt nedkjølt etter episoden.

Da jentas bestemor og mor kom ned til kaia, lå jenta med oksygenslange mens hjelpemannskaper forsøkte å varme henne. Jenta ble kjørt bort i ambulanse.

— Det var en skrekkopplevelse som jeg ikke ønsker noen. Det var en i utgangspunktet uskyldig lek som endte så tragisk, selv om alt hadde en heldig ende til slutt, sier Norhaug.

Ifølge russejenta startet det hele med en uskyldig vannkrig.

Begynte som vannkrig

– Det begynte først som vannkrig oppe i byen, så løp vi ned til havna her. Så tenkte vi at vi skulle stå ved vannkrana i tilfelle de fulgte etter. Så var hun jenta en av de som fulgte etter oss. Hun virket ikke redd for oss. Vi ville ha det litt moro med henne, forteller russen til NRK Sørlandet.

Da 13-åringen ble kastet ut i vannet, fikk leken en brå slutt. Da russen forstod at jenta hadde problemer, løp de til for å hjelpe henne opp av vannet.

– Da fortalte hun at hun hadde vondt i brystet og ikke fikk puste og var svimmel, sier 17-åringen, som ikke vil stå fram med navn.

Russen forsøkte da å varme jenta, før Røde Kors kom til. Hun ble til slutt kjørt bort i ambulanse.

Vil ikke anmelde

Det er nå uaktuelt for Norhaug å anmelde russen for hendelsen.

– Nå når sinnet og fortvilelsen og redselen har lagt seg, så har jeg kun omtanke for disse ungdommene. Jeg vil ikke at de skal ha en anmeldelse på rullebladet sitt. Hvis en av dem for eksempel skal studere i statene, så kan det forhindre å få visum. Da har vi ødelagt litt av ungdommens utgangspunkt til å komme videre i livet, sier bestemoren til NRK Sørlandet.

Nå oppfordrer de begge neste års russekull til å stoppe mens leken er god.