KRISTIANSAND: Den tiltalte mannen nekter for overgrepene mot døtrene. I forhold til grandniesen har han erkjent samleier, men unnskylder seg med at han var forelsket i jenta, og at det var gjensidig. Jenta har en helt annen forklaring, og fortalte i retten om hvordan hun ble truet med mafiaen og at foreldrene skulle dø hvis han ikke fikk viljen sin.

Statsadvokaten var utrolig skarp i sin prosedyre i retten. Hun minner retten om overmakten som den middelaldrende mann hadde overfor jentene.

LES OGSÅ: Sexovergrep mot døtre og voldtekt av venninnen

Stort omfang

– Overgrepene startet da den ene datteren var mellom seks og åtte år. Overgrepene pågikk i flere år. Omfanget var stort og krenkende. Hyppigheten enorm, og overgrepene skjedde der hvor barna skal føle seg trygge, nemlig i eget hjem. Til og med da den ene jenta var med tiltalte inn i en butikk, ble hun tvunget til å seksuelle aktiviteter. Det har vært en grov utnyttelse av barna, sa statsadvokaten.

– Tiltalte var manipulerende. Han fikk den ene jenta til å putte sovepiller i brusen til sine foreldre for at de skulle sovne slik at han kunne gjennomføre overgrepet. Han har fratatt barna tryggheten i en sårbar alder. Han var kynisk og manipulerende bare for å få tilfredsstilt seg selv. Tiltalte har veltet store byrder over på barna, sa statsadvokaten.

Før hun kom med påstanden om 11 års fengsel sa hun kort at det etter påtalemyndighetens mening ikke var noen formildende omstendigheter i saken. Inkludert i straffepåstanden ligger også en overtredelse av narkotikalovgivningen. Han er tiltalt for kjøp av tre kilo hasj. Statsadvokaten påsto at tiltalte skulle ha en økonomisk inndragning på 100.000 kroner for hasjtiltalen.

Underveis i saken skjerpet statsadvokaten tiltalen etter at den ene datteren hadde forklart at overgrepene mot henne startet da hun var under ti år, noe som førte til at strafferammen økte fra 15 til 21 år.

Bistandsadvokaten reagerte

Bistandsadvokaten for de tre jentene, Ragnar Hatlem, var oppbrakt i formiddag da tiltaltes forsvarer kom med dokumenter som ingen av de fornærmede i saken var blitt spurt om når de forklarte seg.

– Jeg reagerer kraftig på forsvareren, og jeg oppfatter det som skandaløst av forsvareren å komme med slike dokumentbevis nå.

Her må det være en noe mer seriøs opptreden, sa advokat Hatlem henvendt til sin kollega, advokat Grete Wulff Langeland. Forsvarerens dokumenter, som inneholdt mailer og kontoutskrifter, førte til at to av de fornærmede ble innkalt til nye forklaringer for retten.

Over tusen overgrep

Bistandsadvokaten delte alle de synspunkter som statsadvokaten hadde kommet med i forhold til den krenkelse de tre jentene ble utsatt for. Han minnet om at den ene må ha vært utsatt for cirka 500 overgrep. – For en annen dreier deg seg om langt flere enn 500, og for grandniesen har jeg regnet med fram til at hun, basert på forklaringen, må ha vært utsatt for cirka 50 overgrep i en periode på fire måneder, sa Hatlem. Tallet på overgrep blir da langt over tusen, konkluderte bistandsadvokaten.

Bistandsadvokaten la for øvrig ned påstander om at den tiltalte må betale 600.000 kroner i samlet oppreisningserstatning til de tre fornærmede jentene.

Helt uskyldig

Forsvareren, advokat Langeland, mente at tiltalte ikke kunne dømmes for voldtekt fordi han ikke hadde brukt vold mot den ene jenta. – Retten må også frifinne ham for voldtekt, fordi det er jo helt utenkelig at min klient skulle kunne bruke mafiaen som trussel, sa advokaten. Hun sa at jentene ikke snakket sant, og at hennes klient også måtte frifinnes for den øvrige overgrepstiltalen.

Midt under prosedyren ville forsvareren starte en ny runde med bevisførsel, men ble kontant avvist av tingrettsdommer Ben Fegran. Forsvareren har også flere ganger under hovedforhandlingen blitt mildt irettesatt av administrator.

Dom i saken faller senere.