27. DESEMBER 2010: Det er bikkjekaldt og gradestokken viser 21,1 kuldegrader. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: For nøyaktig ett år siden var temperaturene så lave at kulderekorder ble satt omtrent daglig. I år er plenene fortsatt grønne, og gradestokken viser tall langt over null.

Forskjellen er eksepsjonell, mener værstatistiker Bernt Lie.

— Spranget er overraskende stort fra et år til et annet. Vi har gått fra en rekordkald desember til en svært mild desember, kommenterer Lie til fvn.no.

Kan ikke huske lignende

3. juledag i fjor var minimumstemperaturen på Kjevik i Kristiansand 20,1 minusgrader. På samme tidspunkt i år ble det målt 5,1 plussgrader, en forskjell på 25,2 grader. Tilsvarende forskjell var på Hovden i Bykle og Sinnes i Sirdal, med henholdsvis 24,7 og 25,9 grader.

Forskjellene var enda større 2. juledag, da det i fjor ble satt ny kulderekord på Hovden for desember med 33 minusgrader. På samme dag i år var minimumstemperaturen 0,2 grader, noe som gir en forskjell på 33,2 grader.

På Kjevik ble det målt 6,4 grader 2. juledag, mot 22,9 minusgrader i fjor. Det gir intet mindre enn en forskjell på 29,3 grader.

— Det som også gjør det så spesielt, er at vi ser på samme dato. Jeg vil våge den påstanden at en så stor forskjell har vi nesten ikke hatt før. Jeg kan i alle fall ikke huske lignende. Dette er veldig spesielt, sier Bernt Lie, som mener den store endringen, sammen med uværet Dagmars herjinger, viser at vi har fått et "villere" vær.

— Fra et år til et annet, på samme dato, har vi en forskjell på 30 grader. Jeg vil kalle det helt vilt, sier han.

Blir kaldere

I fjor lå middeltemperaturen for hele desember på drøye åtte grader under normalen. I julemåneden hittil i år har Sørlandet hatt en snittemperatur på om lag to grader over normalen.

— Vi har hatt to veldig spesielle vinterperioder to år på rad, konstaterer værstatistikeren.

Tirsdag var maksimumstemperaturen på Kjevik 6,5 grader. Høyeste temperatur i landsdelen var 7,9 grader, målt både på Lista og ved Lindesnes.

Men skal vi tro meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt blir det ikke målt høyere temperaturer på denne siden av årsskiftet.

— Temperaturene blir nok litt kaldere de neste dagene, men definitivt på plussiden ved kysten, sier Gislefoss.

- Fin nyttårsaften

Onsdag vil det ifølge meteorologen bli regn, samt stiv og sterk kuling fra sørvest langs sørlandskysten. Over 600 meter over havet kan nedbøren komme som snø.

Også torsdag blir det regnbyger, men vinden vil dreie til nordvestlig, noe som vil gi kaldere vær fra torsdag kveld.

— Fredag og lørdag blir en fin periode på Sørlandet ifølge prognosen. Det blir kaldere, og temperaturene vil ligge på minussiden. Det ser ut til å bli en fin nyttårsaften, sier meteorologen.