Det opplyste det danske justisdepartementet sent torsdag. Det danske Rigspolitiet har fulgt råd fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) om midlertidig skjerpet kontroll.

Dermed kan reisende blant annet bli plukket ut til stikkprøvekontroller. Justisminister Peter Hummelgaard sier regjeringen tar saken meget alvorlig.

– Jeg noterer meg at myndighetene har vurdert skjerping av politiets innsats ved danske grensene som nødvendig i en begrenset periode. For meg understreker dette sakens alvor. Regjeringen og myndighetene følger utviklingen meget tett, sier han i en presseuttalelse.

Fra venstre Danmarks justisminister Peter Hummelgaard, utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen under en pressebrifing 31. juli. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AP / NTB

– God ide å ha med seg gyldig ID

Erik Brynhildsbakken er konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Color Line, og forteller til Fædrelandsvennen fredag morgen at han tviler på at dette vil medføre store konsekvenser for norske turister til Danmark.

– Vi har helt siden 2015 hatt midlertidig grensekontroll inn til Norge, og det medfører at nordmenn som reiser til Danmark må ha med seg ID når de skal hjem igjen.

– Det kan være en god ide å ha med seg gyldig ID eller pass.

Også Brian Thorsted Hansen, konserndirektør i Fjord Line oppfordrer reisende over 18 år til å ha med seg gyldig reisedokumenter og legitimasjon.

– Norske reisende vil kunne oppleve stikkprøver i grensekontrollen i forbindelse med innreise til Danmark frem til og med 10. august, opplyser Hansen overfor Fædrelandsvennen fredag.

Konserndirektør i Color Line forteller at han mener den skjerpede grensekontrollen til Danmark ikke vil medføre store endringer for norske reisende til nabolandet. Foto: Vegard Damsgaard

Store protester

Koranbrenninger i Stockholm og København har ført til store protester i muslimske land de siste ukene. Den svenske regjeringen varslet 1. august at landet intensiver grensekontrollen av samme årsak.

Norske PST har foreløpig konkludert med at den endrede trusselsituasjonen foreløpig ikke påvirker situasjonen i Norge.

Ser på lovtiltak

Danmarks statsminister Mette Frederiksen uttalte seg torsdag for første gang i debatten om koranbrenning.

– Det er ikke en ytring å brenne bøker, og derfor er det ikke en innskrenking av ytringsfriheten dersom det blir forbud mot å brenne religiøse tekster, sa Frederiksen i et intervju med Weekendavisen.

Både og Danmark og Sverige har varslet at de vil se på rettslige verktøy for å hindre brenning av religiøse tekster. Den norske regjeringen har avvist det samme.

– Bøker skal leses, ikke brennes. Og inntil for ganske få år siden kunne man ikke gjøre det uten å få bot i Danmark, sa Frederiksen torsdag.